Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-29 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sexbarnsmamma-dog-nar-ambulans-drojde/

SVERIGE

Sexbarnsmamma dog när ambulans dröjde

En sexbarnsmamma i Bengtsfors i Dalsland kunde ha överlevt om ambulansen inte dröjt. Det slår Västra Götalandsregionen fast i en ny utredning, rapporterar

P4 Väst.

TT Text

– Det går inte att utesluta att förloppet hade blivit ett annat, säger Per Gyllén, chefsläkare på Regionhälsan, till radion.

Kvinnan dog på sjukhus efter att ha insjuknat med magsmärtor en augustinatt förra året. Det dröjde 27 minuter innan ambulans larmades ut.

P4 Västs tidigare granskning av fallet visar att läkarna på Norra Älvsborgs länssjukhus kämpade för att rädda kvinnans liv i över en timme. En tidigare ambulanstransport hade kunnat öka chanserna.

– Tiden är den viktigaste faktorn, säger Per Gyllén till P4 Väst.

Regionen har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria. SOS Alarm ska också göra en anmälan och sjukhuset ska utreda saken.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt