Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skara-sommarlands-vd-om-olyckan-tragiskt/

SVERIGE

Skara Sommarlands vd om olyckan: ”Tragiskt”

Skara sommarlands vd säger att torsdagens olycka, där en pojke skadades allvarligt när han föll från en karusell, är tragisk.
Skara sommarlands vd säger att torsdagens olycka, där en pojke skadades allvarligt när han föll från en karusell, är tragisk. Foto: Henrik Jansson/TT

En pojke i tioårsåldern föll ur en karusell på nöjesparken Skara Sommarland i går torsdag och skadades allvarligt.

Händelsen utreds av polisen som vållande till kroppsskada.

– När polisen är klar ska vi göra en egen undersökning av händelsen, säger Janne Nilsson, vd för nöjesparken, till DN.

Händelsen inträffades vid 19-tiden igår. Polisen spärrade av platsen och har under fredagsmorgonen genomfört en teknisk undersökning.

– Vi går inte ut med mer information än så i nuläget, säger Mattias Angerfelt, jourhavande förundersökningsledare.

Pojkens tillstånd är oklart men han vårdas enligt polisen på Skaraborgs sjukhus.

Karusellen heter Rodeo och är en av nöjesparkens egna attraktioner. Enligt vd:n Janne Nilsson har den varit en del av utbudet på Skara Sommarland i över sju år.

– Den har fungerat väl länge. 2019 hade vi en incident när ett annat barn for ut ur karusellen. Där har vår utredning kommit fram till att det var ett handhavandefel från vår sida. Vad som ligger bakom den här gången vet vi inte ännu, säger Janne Nilsson.

Janne Nilsson, vd Skara Sommarland
Janne Nilsson, vd Skara Sommarland

Enligt honom har Rodeo inspekterats som vanligt innan säsongsstart av ett oberoende besiktningsföretag. Dessutom genomför personalen dagliga, veckovisa och månatliga kontroller av attraktionen.

– Vi kontrollerar säkerheten inför varje start också. Var femte år plockas dessutom våra attraktioner isär och sätts ihop igen för att man ska se om det finns skador eller något vi måste byta ut, säger han.

Pojken ska inte fallit från en hög höjd men karusellen ska ha rört sig i hög fart, enligt Nilsson.

– Det är tragiskt och jättetråkigt att ett barn har skadat sig hos oss. Det var rätt traumatiskt för våra besökare som bevittnade händelsen. Det är en prioritet nu att utreda det ordentlig, säger han.

Attraktionen är avstängd tills vidare men parken har öppnat som vanligt.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt