Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skarpta-smittregler-for-gym-och-butiker/

Svensk politik

Skärpta smittregler för gym och butiker

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen skärper nu reglerna ytterligare för att dämpa smittspridningen. Med stöd av den nya pandemilagen begränsas antalet besökare på gym, i butiker och idrottsanläggningar.

– Sverige behöver en mer träffsäker lagstiftning, säger statsminister Stefan Löfven.

Riksdagen ställde sig på fredagsförmiddagen bakom den nya pandemilagen som ger regeringen utökade möjligheter att begränsa eller stänga en rad verksamheter. Lagen börjar gälla den 10 januari och redan på fredagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det införs rättsligt bindande regler för hur många som får vistas på till exempel gym eller i butiker. Dessutom blir det straffbart för den som hyr ut lokaler till fester med fler än åtta personer.

– Det har varit uppenbart att Sverige behöver en mer träffsäker lagstiftning för att hantera covid-19 och begränsa smittspridningen, säger Stefan Löfven.

Enligt statsministern finns det en färdig lösning för att stänga ned gallerior och varuhus där risken för smittspridning bedöms som hög och andra åtgärder är otillräckliga.

– Regeringen har i dag inte fattat beslut om nedstängning men är beredd att fatta sådana beslut, säger Stefan Löfven.

Utgångspunkten för de nya restriktionerna är att varje besökare i genomsnitt ska kunna förfoga över tio kvadratmeter av butikens eller anläggningens yta. I en anläggning på 100 kvadratmeter ska alltså tio personer kunna vistas samtidigt. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kan verksamheter som bryter mot bestämmelserna drabbas av sanktioner, till exempel böter eller stängning.

Den nya lagen börjar gälla flera månader efter att den andra vågen av smittspridning slog till mot Sverige i höstas. Johan Carlson bedömer att spridningen inte hade påverkats särskilt mycket om pandemilagen funnits på plats redan då.

– Jag tror inte att skillnaden hade varit väldigt stor. Man ska inte överdriva den tidiga effekten av detta men i långa loppet är det väldigt bra att ha en balanserad lagstiftning på plats, säger Johan Carlson och tillägger:

– De allra flesta som smittas av covid-19 har gjort det hemma eller på arbetsplatsen. Lagförslaget träffar inte fullt ut dessa situationer. Även med pandemilagen är det egna ansvaret och frivilligheten helt avgörande för att dämpa smittspridningen.

Oppositionspartierna ställer sig bakom den nya lagen men är kritiska till att den inte innehåller några skrivningar om ersättning till verksamheter som drabbas. En majoritet i riksdagens socialutskott enades tidigare i veckan om ett tillkännagivande som uppmanar regeringen att återkomma i frågan.

– Den här lagen är nödvändig utifrån situationen. Men det duger inte att regeringen inte ens i dag kan ge besked om de ekonomiska ersättningarna, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att oppositionen slår in öppna dörrar och framhåller att regeringen kommer att ge stöd till de verksamheter som eventuellt tvingas stänga.

– Men vi kan inte säga exakt hur mycket och hur stödet kommer att se ut. Vi delar inte uppfattningen att man kan skriva in stödet i lagen, säger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt