Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skistar-sparkade-13-anstallda-for-att-ha-samlats-i-en-stuga/

Sverige

Skistar sparkade 13 anställda för att ha samlats i en stuga

De 13 säsongsarbetare som nu har fått sparken arbetade för Skistar i skidorten Vemdalen.
De 13 säsongsarbetare som nu har fått sparken arbetade för Skistar i skidorten Vemdalen. Foto: Helena Larsson/TT

Skistar, som äger en rad skidanläggningar, har sparkat 13 säsongsanställda som man anser ha brutit mot företagets coronaregler. Detta sedan de 13 hade samlats i en stuga med fem andra.

Skistars agerande har nu polisanmälts av en av de 13.

Det var den 2 januari som 13 unga visstidsanställda som arbetade på Skistars anläggning i Vemdalen hade samlats i en stuga för att se på juniorhockey-VM och spela spel. Enligt uppgifter till DN satt sju av dem runt köksbordet, sju i tv-rummet och tre i ett av sovrummen när Skistars destinationschef och två män ur ett vaktbolag kom in i stugan.

Enligt en anhörig till en av de 13 fick gruppen en utskällning och blev dagen efter uppsagda med omedelbar verkan.

– De sades upp trots att det står i avtalet att uppsägningstiden är 14 dagar och trots att de inte informerats om att de inte fick ha gäster i sina stugor, säger den anhörige till DN.

Enligt Skistar gäller uppsägningstiden men de 13 är arbetsfriade under de 14 dagarna. Dessutom uppger Skistars kommunikationschef Petra Hallenbrant att det befann sig 18 personer i stugan, 13 visstidsanställda och fem ”utomstående”.

I ett internt mejl från Skistars vd Stefan Sjöstrand, som DN fått ta del av via Skistar, skriver Sjöstrand att det strider mot reglerna för personalboende att samlas på det sätt som de anställda gjorde. Regler som dessutom skärpts till följd av coronapandemin.

”Med tanke på det rådande läget med coronapandemin ser vi denna typ av överträdelse mot de interna reglerna som en arbetsmiljörisk”, skriver vd:n. Detta anser inte den anhörige:

– De träffade samma kamrater som de jobbade med under hela dagarna, säger den anhörige till DN.

Också en som var med på plats är mycket kritisk till Skistars agerande.

– Jag och andra kollegor som umgicks med varandra dagligen hade träffats för att umgås helt enkelt. Jag anser att det är helt moraliskt försvarbart att träffa de kollegor man ändå träffar dagligen trots de restriktioner som finns. I slutet sällskap finns dessutom inga lagstadgade krav eller lagar. Vi agerade utifrån det som sagts i vårt hyresavtal och anställningsavtal, säger Alexander Ek till DN.

Enligt en så kallad händelserapport från två väktare från en säkerhetsjour som patrullerade området ska det ha spelats hög musik och druckits rusdrycker i stugan. Man hade då tillkallat Skistars destinationschef och tillsammans hade de tre återvänt till stugan.

När de tre gick in i stugan förklarade destinationschefen att de anställda brutit mot reglerna och inte längre var välkomna att fortsätta sitt arbete.

Enligt den anhörige dracks ingen sprit men några, som inte körde, drack öl medan de övriga drack läsk:

– Läsken beskrevs som groggvirke, men det var den inte. Läsken dracks av de som körde bil, säger föräldern.

Det står heller inget om att någon av de 18 skulle ha varit berusad i händelserapporten.

I ett mejl till Skistars destinationsansvarige i Vemdalen skriver Alexander Ek och en annan av de 13:

”Med dina handlingar har du uppvisat prov på dåligt omdöme och du har gjort dig skyldig till brott. I Sverige är det grundlagsskyddat att i slutna sällskap i eget hem umgås på vilket sätt man vill. Detta är en hörnsten i vår demokrati. Vi vill informera om allt detta för att vi förhoppningsvis ska gå starkare ur detta och för att du ska förstå att du begått ett allvarligt misstag. En polisanmälan har upprättats mot dig gällande hemfridsbrott.”

Den anhörige till en av de andra unga männen är också kritisk till hur Skistar informerat om vad som gällde för stugorna. Hans son och de övriga hade informerats om familjer inte fick övernatta i stugorna men inte att de inte fick umgås med sina arbetskamrater.

– Efter uppsägningarna skriver vd Stefan Sjöstrand på Skistars intranät att de nu har tagit sitt samhällsansvar. Han skriver att om en medarbetare inte följer reglerna kommer enskilda samtal med berörda medarbetare äga rum, sedan görs en riskbedömning och därefter vidtas lämpliga åtgärder. Men inget av detta gjordes, säger den anhörige.

Ämnen i artikeln

Skistar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt