Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skolattacken-i-eslov-rubriceras-som-hatbrott-mycket-hogt-straffvarde/

SVERIGE

Skolattacken i Eslöv rubriceras som hatbrott – ”mycket högt straffvärde”

En lärare fick livshotande skador när en 15-årig elev i slutet av sommaren gick till attack med kniv på en skola i Eslöv.
Foto: Anders Hansson

15-åringen som misstänks för skolattacken i Eslöv drevs av rasistiska åsikter, planerade sitt dåd framför datorn och hämtade inspiration från andra attentat, enligt åklagare Pernilla Nilsson.
– Straffvärdet är mycket högt, om det hade varit en vuxen person, säger hon.

Filmer på tidigare skoldåd och massmord. Anteckningar i hemmet och på sina egna armar, bilder, teckningar och vittnesmål. Det är exempel på bevisning som nu används för att försöka förklara det till synes obegripliga: varför en 15-årig elev i somras plötsligt rustade sig inför strid och attackerade personal och elever på sin egen skola.

När åklagaren under fredagen väckte åtal rubriceras dådet som ett hatbrott, vilket innebär att den misstänkte drivs av sin avsky mot egenskaper hos vissa personer eller grupper av människor.

– Det kan vara utifrån rasistiska motiv men också utifrån sexuell läggning och trosbekännelse. Jag menar att alla dessa åsikter har påverkat honom att utföra gärningarna och att han ville få uppmärksamhet och föra ut sina åsikter, säger Pernilla Nilsson, kammaråklagare.

Hatbrott är också en straffskärpningsregel som innebär en strängare påföljd än om motivbilden hade varit en annan.

– Det handlar om allvarlig brottslighet med ett mycket högt straffvärde om den misstänkte hade varit vuxen, säger Pernilla Nilsson.

Det är främst framför datorn som den åtalade 15-åringen ska ha hämtat sin inspiration och planerat sitt dåd.

– Han har varit mycket tillgänglig på internet och den it-forensiska undersökningen talar mycket för inspiration av andra attacker, säger Pernilla Nilsson.

15-åringen har suttit häktad i nästan två månader och har medverkat i förhör. Enligt pojkens advokat är han ångerfull och uppger att han inte ville döda. Pojken har tidigare erkänt grov misshandel men förnekat försök till mord.

Han har under häktningen fått ha övervakade besök av sina föräldrar.

– Han mår under omständigheterna okej. Utgångspunkten från vår sida har varit att han ska få ha så mycket kontakt med föräldrarna som han önskar, säger Pernilla Nilsson.

Utredningen har inte enbart rört misstankar om mycket allvarlig brottslighet, utan också innefattat många unga personer. Utöver den lärare som knivhöggs och en polisman som hotades, finns det 14 målsägande som är under 15 år. Fyra målsägarbiträden, advokater som stöttar brottsoffer genom rättsprocessen, har utsetts varav en och samma advokat företräder alla minderåriga.

Även den misstänkte är mycket ung och har suttit frihetsberövad ända sedan han greps den 19 augusti i år.

– Den största utmaningen när en så ung person är misstänkt för ett allvarligt brott är skyndsamhetskravet, att förundersökningen ska göras skyndsamt. Samtidigt måste vi också göra den så gedigen som möjligt, säger Pernilla Nilsson.

En stor utredningsresurs har arbetat med fallet och särskilda specialistgrupper kopplats in, till exempel barnförhörsledare.

– Även om det är mycket att utreda kring motiv och uppsåt tycker jag att vi har fått fram en gedigen utredning, säger Pernilla Nilsson.

Rättegången beräknas ta fem dagar. Något datum för huvudförhandlingen är ännu inte fastställt.

Läs mer:

15-åringen livesände skolattacken i Eslöv – hotade att skjuta polisen

”Jag hörde bara ett skrik, sedan gick larmet och så hörde vi två skott”