Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skolelever-far-fri-tillgang-till-dn/

SVERIGE

Skolelever får fri tillgång till DN

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu öppnar Dagens Nyheter sajten för Sveriges högstadie- och gymnasieelever.

– Vi lever i en tid då det är oerhört viktigt att ha tillgång till kvalitetsjournalistik, säger Anna Åberg, chef för DN.se.

Inför riksdagsvalet 2018 erbjöd Dagens Nyheter gratis prenumerationer till alla förstagångsväljare. När gymnasieskolorna stängde i våras fick alla elever gratis inloggning till DN. Nu tar tidningen nästa steg och erbjuder alla högstadie- och gymnasieelever fri tillgång till Dagens Nyheter.

– Vi vet att många ungdomar är väldigt intresserade av de samhällsfrågor vi bevakar. Samtidigt har långt ifrån alla elever i dag tillgång till en dagstidning i hemmet, säger Anna Åberg.

Dagens Nyheter har därför länge erbjudit kraftigt rabatterade prenumerationspaket till skolor, men för många skolor är kostnaden ändå något som inte kan prioriteras.

Samtidigt hör lärare av sig och ber om prenumerationer till eleverna, enligt Anna Åberg.

– De vill kunna använda journalistiken som ett diskussionsunderlag, att eleverna i en trygg miljö ska få möjlighet att diskutera och ställa frågor kring aktuella händelser och företeelser.

Anna Åberg, chef för DN.se.
Anna Åberg, chef för DN.se. Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

Det nya initiativet gäller för högstadie- och gymnasieelever i hela Sverige, och ger dem fri tillgång till DN.se under skoltid.

– I grunden är detta en demokratifråga – att lära sig förstå hur samhället fungerar och att granska och hantera information och medieflöden. Tillgång till journalistik i undervisningen är ett viktigt verktyg för det, säger Anna Åberg.

Skolor som vill ta del av erbjudandet kan göra en intresseanmälan via DN.se/skolor.

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt