Skolinspektionen stänger omstridd skola i Göteborg
I den här byggnaden i Agnesberg i Angered bedriver Römosseskolan en av sina skolenheter.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Skolinspektionen har beslutat att dra in tillståndet för föreningen Framstegsskolan i Göteborg, som inkluderar flera verksamheter, bland annat Römosseskolan.
– Det handlar främst om att det inte finns tillräcklig kontroll i ekonomin. Det handlar om stora belopp under lång tid och det är så allvarligt att vi måste återkalla tillstånden, säger Johan Kylenfält, regionstabsjurist på Skolinspektionen i Göteborg.
I slutet av augusti inledde Skolinspektionen en utredning rörande föreningen Framstegsskolan och dess ledning. Under onsdagen kom beslutet att myndigheten stänger skolans samtliga tre grundskoleverksamheter.
Enligt ett pressmeddelande görs återkallandet av föreningen ”på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen” och att myndigheten bedömt att ”fyra av de fem styrelseledamöterna i föreningen är olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet”.
Beslutet innebär att föreningen Framstegsskolan, som är huvudman, inte får driva skolorna Römosseskolan, Lilla Römosseskolan, Römosseskolan Agnesberg vidare. De förlorar även tillståndet för Römosseskolan Borås, som dock inte är i drift i dagsläget. Beslutet gäller från och med den 19 november.
Enligt Johan Kylenfält, regionstabsjurist på Skolinspektionen i Göteborg, hör det inte till vanligheterna att tillståndet för en skolverksamhet som har funnits i 20 år dras tillbaka.
– Men det händer. De flesta som vi återkallar är igång med verksamheten, säger han till DN.
Kylenfält förklarar att det 2019 infördes ett nytt regelverk med ägar- och ledningsprövning som ställer vissa krav på ägare och huvudmän som driver skolor.
– Man måste vara lämplig och det ska kontrolleras kontinuerligt. När vi har tittat på den här verksamheten så har vi kommit fram till att nej, man uppfyller inte kraven. Det handlar främst om att det inte finns tillräcklig kontroll i ekonomin. Det handlar om stora belopp under lång tid och det är så allvarligt att vi måste återkalla tillstånden, säger han.
Grundskolenämndens ordförande i Göteborg, Axel Darvik (L) välkomnar Skolinspektionens beslut:
– Jag tycker att det är väldigt bra att vi har fått det här beslutet. Samtidigt är jag besviken på att det har tagit så lång tid, att skolan faktiskt kunnat vara i gång i 20 år, säger han till DN i samband med en pressträff på onsdagen.
Liberalernas Axel Darvik är ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Ungefär 600 elever påverkas av beslutet och enligt Darvik ska kommunen inom tio dagar omplacera eleverna till kommunala grundskolor i nordost.
– Det rör sig om flera skolor som kommer vara mottagande. Där kommer vi stärka upp med elevhälsa och lärarresurser för att ta emot eleverna på ett bra sätt, säger han.
Har dessa skolor kapacitet att ta emot fler elever?
– Ja, de har kapacitet i form av utrymme i lokaler. Sedan får kommunen ta fram resurser och det kommer bli ett pussel såklart.
Samtidigt pågår en rättsprocess kring kommunens beslut om att stoppa skolpengen till Römosseskolan, ett beslut som grundskolenämndens ordförande tog mot bakgrund av banken har fryst verksamhetens konto och att ägarbilden enligt Darvik har varit otydlig.
Totalt rör det sig dagsläget om 40 miljoner kronor som kommunen deponerat hos länsstyrelsen. I somras slog Göteborgs tingsrätt fast att det inte längre rådde några oklarheter om ägarskapet, därför skulle de kvarhållna medlen betalas ut, något som kommunen har överklagat.
Darvik hoppas att rättsprocessen ska mynna ut i ett vägledande prejudikat.
– Nu får vi bekräftat att de ansträngningar som gjort från grundskolenämndens håll har varit mödan värt. Men det behövs skarpare verktyg för rättviseväsendet och Skolinspektionen. Det finns ett bekymmer med att finansiering och tillsynen är skilda åt. Kommunerna ska betala ut pengar, men har ingen kontroll alls, säger han och fortsätter:
– Grundskolenämnden kommer även att se över möjligheten att återkräva de pengar som betalats ut till Römosseskolan tidigare.