Skottlossning och bombhot inte tillräckliga skäl – hyresvärd får inte vräka boende
Den 18 februari 2022 placerades en termosbomb med dynamit utanför familjens lägenhetsdörr i Limhamns sjöstad.
Foto: Anders Hansson
Skottlossningen i Limhamns sjöstad i Malmö i lördags morse var det fjärde dådet mot samma lägenhet på kort tid. Bostadsbolaget MKB har länge försökt vräka familjen som bor där – hittills utan framgång.
Nu kan de få hjälp på traven av Tidöpartierna som vill skärpa lagstiftningen.
Tidigt i lördags larmades Malmöpolisen om en pågående skottlossning i Limhamns sjöstad. På plats kunde man konstatera att ingen person kommit till skada – däremot upptäcktes flera skotthål i en fönsterruta till en lägenhet.
Adressen är inte okänd för polisen. Detta är fjärde dådet mot samma lägenhet på kort tid i det nybyggda bostadsområdet.
I lägenheten bor en familj med två vuxna söner som enligt polisen är knutna till grov organiserad brottslighet.
I början av 2022 upptäcktes en sprängladdning i en kaffetermos utanför familjens lägenhet. Boende i kvarteret evakuerades och en mamma med barn hann passera bomben. Den detonerade dock aldrig.
Vid ett annat tillfälle dök en man med skjutvapen upp i flerfamiljshuset och försökte tvinga med sig en av bröderna. Vid ytterligare ett tillfälle sköt någon mot huset. Då gick kulan in i en grannlägenhet där en kvinna låg och sov.
I höstas vände sig bostadsbolaget till hyresnämnden med krav på att hyreskontraktet skulle sägas upp. Man hänvisade till att sönerna bor på adressen och att situationen skapat otrygghet och rädsla som påverkar invånarna i hela bostadsområdet.
Den 18 februari 2022 placerades en termosbomb med dynamit utanför familjens lägenhetsdörr i Limhamns sjöstad.
Foto: Anders Hansson
Den ena brodern har bland annat suttit häktad misstänkt för medhjälp till mordet på en gängledare på shoppingcentret Emporia i somras. Den andre brodern satt förra våren inlåst, dömd till tolv års fängelse för ett mordförsök. Han friades senare av hovrätten. Dessa händelser framförde MKB i sin skrivelse till Hyresnämnden.
I december 2022 kom dock avgörandet som ger föräldrarna rätt att bo kvar. Detta eftersom det enligt hyresnämnden i Malmö inte kommit fram uppgifter om brott med direkt koppling till boendet, mot andra boende, mot MKB eller MKB:s personal.
Bostadsbolaget överklagade beslutet till Svea hovrätt – men nyligen kom domen som går på hyresnämndens linje.
Nu anser MKB att man kommit till vägs ände.
– Varken hyresnämnden eller Svea hovrätt ifrågasätter hur detta påverkar området och inte heller kopplingen till kriminella nätverk – men man har ändå bedömt att det inte går att säga upp kunden. Rättsligt kan vi därför inte göra mer från vårt håll, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Enligt Margaretha Söderström skiljer sig fallet med familjen i Limhamns Sjöstad från andra ärenden genom att polisen haft tydliga bevis. Ändå har bolaget inte lyckats säga upp familjen.
Framöver kan det bli ändring på det. Regeringspartierna och Sverigedemokraterna vill nu skärpa hyreslagen genom ett tilläggsdirektiv till en pågående utredning om enklare vräkning vid brottslighet som den tidigare S-regeringen lagt fram.
”I dag har hyresgäster ansvar för att se till att andra personer som bor eller vistas i lägenheten inte orsakar störningar för andra boende. Detta ansvar måste enligt vår uppfattning även gälla barn”, skrev de rättspolitiska talespersonerna för Tidöpartierna i en debattartikel i Aftonbladet i början av mars.
En av undertecknarna är Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson för KD och Malmöbo.
– Det grova våldet kryper ner i åldrarna. Vi tar fram det här tilläggsdirektivet när det gäller kriminella barn för att tydliggöra att föräldrarna har det grundläggande ansvaret och att det inte är acceptabelt med en livsstil som utgör en fara både för barnen själva, för familjen och de närboende, säger han.
Enligt Torsten Elofsson är fallet med familjen i Limhamns sjöstad ett typexempel på situationer som Tidöpartierna vill komma åt.
– Vad jag förstår så är det i och för sig vuxna barn och då får man kanske hantera det lite annorlunda, men bara det att den här typen av angrepp med skjutningar och sprängningar kan fortsätta är djupt otillfredsställande. Det vill vi komma åt, säger han.
Under helgen fanns personal från MKB på plats i Limhamns sjöstad för att lugna invånarna.
– Det här är ju egentligen en polissak, men som fastighetsägare vill vi finnas till hands, prata med våra kunder och visa att vi bryr oss. När sådana här saker inträffar finns det en förväntan att vi agerar, säger MKB:s Margaretha Söderström.
Hon säger att man från bolaget sida inte vill ”gå händelserna i förväg”, men välkomnar regeringens initiativ.
– Vi tycker att det är bra att man breddar frågan, att den utreds ordentligt och att alla perspektiv tas in – och då inte minst barnperspektivet.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.