Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skr-15-aringar-far-sjalva-avgora-om-de-vill-ta-vaccin/

SVERIGE

SKR: 15-åringar får själva avgöra om de vill ta vaccin

Foto: Rob Welham/TT

15-åriga barn får bestämma själva om de vill vaccinera sig mot covid-19, vare sig de har föräldrarnas samtycke eller inte, uppger Sveriges kommuner och regioner.

När vaccineringen av 12–15-åringar inleds om en dryg vecka är det upp till regionerna att bestämma hur de vill göra och de ser redan flera utmaningar i att vaccinera i skolor.

Om drygt en vecka inleds vaccineringen av skolbarn mellan 12 och 15 år. Folkhälsomyndigheten vill att det sker i skolmiljön för att nå alla barn oavsett socioekonomisk bakgrund och för att undvika vaccinklyftor i gruppen.

En fråga som snabbt lyftes var om de kan få vaccinera sig utan föräldrarnas samtycke, precis som i åldersgruppen 16–17 år. Dessa ungdomar får genomgå en så kallad mognadsbedömning när ett godkännande av vårdnadshavarna inte finns.

– SKR har sett över det juridiska stödet till regioner och kommuner och konstaterar att det går att genomföra mognadsbedömningar ner till 15 års ålder, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR.

Emma Spak på SKR säger att frågan om 15-åringar ska få vaccinera sig utan samtycke är utredd och ger regionerna grönt ljus till att göra mognadsbedömningar på 15-åringar.
Emma Spak på SKR säger att frågan om 15-åringar ska få vaccinera sig utan samtycke är utredd och ger regionerna grönt ljus till att göra mognadsbedömningar på 15-åringar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mognadsbedömning görs på lite olika sätt i regionerna men kan till exempel innebära att de unga får fylla i en blankett med ett antal frågor om sin hälsa och om man förstår vad det innebär att vaccinera sig mot covid-19.

– För gruppen som fyllt 15 år är det fortfarande upp till regionerna att välja om man vill ha mognadsbedömning eller föräldrarnas samtycke som huvudingång, precis som man gjorde med 16-17-åringar, säger Emma Spak.

Hur ser det ut för åldersgruppen 12–14 år?

– För de som är under 15 år, så kommer regionerna enligt gällande praxis ha föräldrarnas skriftliga samtycke som huvudingång. Sedan kan det alltid dyka upp enskilda fall där föräldrar och ungdomar tycker olika eller där det av andra skäl inte går att få ett föräldrasamtycke. Då kan det göras en mognadsbedömning.

Ett flertal regioner som DN har kontaktat uppger att de är i full gång med att planera för vaccineringen av barn när den inleds den 11 oktober. I Stockholm kan barn redan nu boka för att vaccinera sig på vaccinmottagningar.

Flera regioner säger att det finns en stark samarbetsvilja hos skolorna och kommunerna. Men att det finns svårigheter.

En är logistiken.

– Vi har drygt 120 skolor i länet och har andra pågående vaccinationsinsatser samtidigt, säger vaccinsamordnaren och hälso- och sjukvårdsdirektör Tina Mansson Söderlund i region Gävleborg.

En annan utmaning är att få vårdnadshavarnas godkännande. Det gäller att få föräldrar att skriva under samtyckesblanketten och returnera den, enligt Stellan Johansson, vaccinsamordnare i region Örebro:

– Här ligger ett oerhört stort ansvar på föräldrarna att vara en aktiv part i det hela, säger han.

Samtidigt kan ungdomen också säga nej till sprutan trots att vårdnadshavarna har gett sitt samtycke.

Vi ska aldrig vaccinera någon mot sin vilja.

– Vi ska aldrig vaccinera någon mot sin vilja, säger Anders Nordmark vaccinsamordnare i region Värmland.

Både region Västmanland och Örebro lyfter frågan om farhågan för en ökad aktivitet bland vaccinmotståndare. I region Västmanland har polisen de senaste veckorna ryckt ut vid två tillfällen där det uppstått tumult. I augusti störde vaccinmotståndare ordningen vid en vaccinbuss vid en skola i Västerås och för mindre än två veckor sedan bröt sig en mindre grupp in i en vaccinlokal. En polis skadades i handen när en 70-årig kvinna skulle omhändertas.

– Vi har sett att när vi har gått ned i åldrarna och började vaccinera 16–17 år så har vaccinmotståndare blivit allt mer aktiva. De är en liten grupp, men de skapar obehag för de som jobbar vid vaccinationsmottagningarna och för dem som ska vaccinera sig, säger Åke Tenerz, vaccinsamordnare i region Västmanland.

Tror du att det kommer bli värre när vaccinering av de yngre barnen inleds?

– Vi hoppas att det inte kommer bli det, men vi befarar det. Vi kommer fortfarande fortsätta som planerat, men med fler väktare vid mottagningarna.

Och vid skolorna?

– Vi har pågående diskussioner med skolledningen, skolsköterskor och rektorer. Vi har landat i att man inte kommer hinna med vaccinering i skolorna och att det inte går att få in det med kort varsel i den ordinarie verksamheten.

Finns det inte en risk att det skapar ojämlikhet bland barnen?

– Ja, man kan befara det. Det är det som ligger i vågskålen, att göra det i skolan för att undvika ojämlikhet eller på vaccinationsmottagningar. Både SKR och Folkhälsomyndigheten menar också att om man får barnen att vaccinera sig i skolan så kanske man kan få föräldrarna att vaccinera sig, vilket är värdefullt. Men det är en för stor logistisk fråga för oss.

Foto: Pontus Lundahl/TT

En annan region som valt bort skolmiljön är Uppsala med cirka 18 000 12–15-åringar.

– Att erbjuda vaccinering på samma villkor överallt till alla kommuners skolor är ganska svårt, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare.

Hon ser dock ingen risk att regionens strategi kan leda till vaccinklyftor bland barnen.

– Vår erfarenhet sedan tidigare, till exempel vaccinering av 16–17-åringar, är att vi har nått väldigt många. Vi känner att vi inte vill gå ifrån det sättet när de yngre barnen ska vaccineras nu.

Vad gör ni om ni tappar en större grupp barn?

– Vi har inte i detalj planerat hur vi ska göra, det blir senare beroende på hur många vi har nått, säger Margareta Öhrvall.

Flera regioner som DN har pratat med menar att det inte kommer vara möjligt att vaccinera i alla länens skolor.

– Vissa skolor är för små och då är det bättre att man genomför sammanslagning, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare i region Värmland.

En annan fråga som diskuteras i flera regioner är hur doserna ska förvaras på ett säkert sätt och hur man ska undvika svinn.

Elevhälsan, som vanligtvis vaccinerar på skolorna, lyfts också fram som en viktig beståndsdel i vaccineringsarbetet. Rollen ser olika ut i de olika regionerna men kan till exempel vara att kunna bidra med information om vaccineringen till elever och föräldrar, som oftast har en hög tillit till elevhälsan.

Läs mer:

Rapport: Antikroppsnivån hos vaccinerade minskar snabbare än man trott

Fakta i frågan: Vilka är de ovaccinerade?

Nästa vecka får 12-åringarna vaccin – det här gäller

Ämnen i artikeln

Uppsala
Västmanland
Värmland
Örebro
Gävleborg
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt