Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/skr-i-ny-rapport-okad-viktuppgang-hos-barn-i-pandemin/

SVERIGE

SKR i ny rapport: Ökad viktuppgång hos barn i pandemin

I rapporten från SKR framgår bland annat att barns språkutveckling försämrats under pandemin. Illustrationsbild.
I rapporten från SKR framgår bland annat att barns språkutveckling försämrats under pandemin. Illustrationsbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Ökad viktuppgång, försämrad språkutveckling och otrygghet i särskilt utsatta familjer är några av konsekvenserna av pandemin, som lyfts i en färsk rapport från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Rapporten visar hur pandemin påverkar barnhälsovårdens verksamhet under våren, sommaren och tidig höst 2020 och bygger på resultatet av intervjuer med barnhälsovårdspersonal runt om i landet.

– Barns och föräldrars levnadssituation har förändrats och nu ser vi vilka konsekvenser detta har fört med sig, säger Tyra Warfvinge, handläggare vid SKR.

Snabb ökning i vikt hos vissa barn och försämrad språkutveckling är två exempel som lyfts som tydliga effekter. Skälen bakom varierar, men beror bland annat på minskade möjligheter att ha sina barn i förskolan och fritidsaktiviteter som kanske pausats och föräldrars osäkerhet inför att komma på besök till BVC. Olika familjer har olika informationskanaler och detta har lett till att man har agerat olika kring råd och restriktioner. Vissa familjer har isolerat sig helt.

– Den här perioden har präglats av stor oro bland föräldrarna och föräldrars mående spelar roll för barns mående, säger Tyra Warfvinge.

Rapporten är att betrakta som en lägesrapport för att belysa de utmaningar som finns och beskriva åtgärder som fungerar för att möta behoven, att samla erfarenheterna och göra nytta av dem under tiden och efter - för pandemin är inte över än.

– Det positiva som kommit fram är att merparten av det som barnhälsovården erbjuder, det har de lyckats med att fortsätta erbjuda, trots att de har haft större utmaningar än vanligt. Till exempel så har barnvaccinationsprogrammet fortsatt genomföras i hög grad, säger Tyra Warfvinge.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt