Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smhi-klass-2-varnar-upp-till-40-centimeter-sno-vantas/

Sverige

SMHI klass 3-varnar: Upp till 70 centimeter snö väntas

SMHI varnar för ”riktigt besvärligt väder” på flera håll i landet. I Sundsvall snöade det under måndagseftermiddagen.
SMHI varnar för ”riktigt besvärligt väder” på flera håll i landet. I Sundsvall snöade det under måndagseftermiddagen. Foto: Mats Andersson

I Västernorrland väntas upp till 70 centimeter snö och en klass 3-varning är utfärdad med anledning av snöfallet, för första gången på tio år. Även på andra håll i landet orsakar vintervädret problem. Många trafikolyckor har inträffat, tåg och kollektivtrafik har ställts in och grundskolor har stängts i fyra kommuner.

– Det är lurigt på många platser i landet, i söder på grund av halka och i norr på grund av snön, säger Marcus Sjöstedt.

Ett intensivt lågtryck drar i dag in över Sverige från sydväst. Det ligger varningar ute för snöfall i flera län – från Örebro län upp till Västerbotten.

SMHI uppgraderade på måndag förmiddag till klass 3-varning i Västernorrland – den högsta nivån som innebär extremt väder som kan innebära fara för allmänheten och stora materiella skador. I Nordöstra Medelpad och östra Ångermanland väntas upp till 70 centimeter snö som kan ge mycket kraftig drivbildning.

– De senaste tio åren har vi inte haft en enda klass 3-varning för snöfall, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Snöfallet började på måndagen, men väntas intensifieras under kvällen och natten och fortsätta under hela tisdagen.

– Det vi varnar för är att det kommer så väldigt stora snömängder under så kort tid, och det kommer främst ske under måndagskvällen och natten, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SHMI.

Bild 1 av 3 Nanding Lewvin och Melissa Rantala i Sundsvall firar att de är klar med studierna.
Foto: Mats Andersson
Bild 2 av 3 Snöfall i Sundsvall under måndagen.
Foto: Mats Andersson
Bild 3 av 3 Sundsvall
Foto: Mats Andersson

Flera tåg från Sundsvall har ställts in. Enligt Trafikverket har fem tåg ställts in, bland annat två till Umeå och nattåget till Stockholm.

– Från klockan 20 kommer vi att stänga banan mellan Sundsvall och Umeå. I dagsläget kommer den vara stängd till klockan 12 på onsdag. Men det kan påverka fler banor om det blir värre, säger Trafikverkets kommunikatör Moa Jansson.

I Örnsköldsvik, Sundvall, Härnösand och Sollefteå har kommunen beslutat att stänga grundskolorna på grund av vädret, rapporterar lokala medier. Kollektivtrafiken i Västernorrlands län ställs också mellan klockan 3 och 12 på tisdagen. Undantaget är Ånge kommun, där kollektivtrafiken och även skolorna planeras vara igång som vanligt.

Det ser även ut att bli ”riktigt besvärligt” i Västerbottens kustland och Jämtland där klass 2-varning utfärdats. Från måndag kväll till tisdag väntas där upp till 40-50 centimeter snö och friska vindar.

Trots det allvarliga väderläget är trafiksituationen i Västernorrland och Västerbotten lugnare än vad som befarats på eftermiddagen, enligt Polisen i region Nord. Inga allvarliga trafikolyckor har rapporterats vid 17-tiden.

E20 utanför Mariestad under måndagsförmiddagen.
E20 utanför Mariestad under måndagsförmiddagen. Foto: Läsarbild

I stora delar av resten av landet har däremot flera trafikolyckor inträffat under dagen. Polisen i regionerna Bergslagen, Stockholm, Mitt och öst vittnar alla om fler olyckor än vanligt på måndagen.

– Det är mycket olyckor i dag, framför allt under eftermiddagen. Många avåkningar, stillastående lastbilar och så, de jobbar på hårt därute och hjälps åt med räddningstjänsten, säger Tobias Ahlén-Svalbro på Polisen i region Mitt till DN.

I Kortedala i Göteborg regnar det i dag, måndag.
I Kortedala i Göteborg regnar det i dag, måndag. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I södra Sverige kan väglaget bli än besvärligare under tisdagen, då temperaturerna sjunker och det regn som fallit under måndagen fryser på.

– Det är tillfälligt mildare luft som dragit in över södra Sverige i dag, men på västkusten kan det börja frysa på redan under måndagskvällen och det rör sig österut under natten. Så det är lurigt på många platser i landet, i söder på grund av halka och i norr på grund av snön, säger Marcus Sjöstedt.

När snöfallet dragit förbi väntar kallare väder. Temperaturen kan då sjunka till tvåsiffriga minusgrader i flera län. Kylan beror på ett väderfenomen kallat plötslig stratosfärisk uppvärmning. Januari beräknas därför bli riktigt kall i år.

Ämnen i artikeln

Västsverige
SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt