Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smhi-varnar-harda-vindar-over-sverige/

Sverige

Uddevallabron stängs av på grund av hårda vindar

Bild 1 av 2 Uddevallabron har stängts under söndagen på grund av hårda vindar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild 2 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Uddevallabron stängdes för all trafik på söndagen på grund av kraftiga vindar.

Det fortsätter att vara rejält blåsigt i nästan hela landet och SMHI har utfärdat flera varningar.

DN Text
TT Text

Uddevallabron har varit avstängd i omgångar sedan lördagskvällen. På söndagsmorgonen stängdes den tillfälligt för stora fordon, framgår det av Trafikverkets trafikmeddeladen. Vid 13.00-stängde den för allt trafik fram till 18.30 på söndagskvällen, enligt prognosen.

Det är de hårda vindarna som ligger bakom stängningen.

Samtidig har SMHI gått ut med en klass-1-varning för flera platser, både på grund av blåsten och för att det är risk för höga vattenflöden.

– Vi har en klass 1-varning för hårda vindar i kombination med snöfall som ställer det i Jämtlandsfjällen. Vi har också en hydrologisk varning för höga flöden i Värmland, kring Byälven, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

På Östersjön, från längst i söder ända upp till norra Bottenhavet (med undantag från Skärgårdshavet) är en klass 1-varning för kuling utfärdad.

Fast den snåla blåsten kommer att kännas i hela landet. Det blir byiga, kalla vindar lite varstans.

– Vi har ett lågtryck med centrum utanför Lofoten som har dragit undan, men det fortsätter att ge regn och snö. Det blir blåsigt.

Under söndagen blir det spridda skurar över delar av Götaland.

– Det kan också bli någon åskknall över Sjuhäradsbygden.

Enda chanserna till sol är i delar av Svealand och Götaland där det ser ut att kunna bli klart väder. Norröver mulnar det på, och i fjälltrakterna blir det både molnigt och nederbörd, med regn eller blötsnö.

Lågtrycket passerar under natten, och sedan lugnar det ner sig när en högtrycksrygg kommer in över landet i början på veckan. Blåsten avtar.

Ämnen i artikeln

Västsverige
SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt