Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smittskyddslakare-om-de-slopade-restriktionerna-hade-garna-vantat/

SVERIGE

Smittskyddsläkare om de slopade restriktionerna: ”Hade gärna väntat”

”Det är en jättestor längtan efter att pandemin ska vara över. Jag tycker tyvärr att många har tjuvstartat det här redan nu”, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland om att göteborgarna börjat leva som vanligt trots att en vecka återstår tills samhället öppnar.
”Det är en jättestor längtan efter att pandemin ska vara över. Jag tycker tyvärr att många har tjuvstartat det här redan nu”, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland om att göteborgarna börjat leva som vanligt trots att en vecka återstår tills samhället öppnar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Om en vecka öppnar Sverige igen.

”För tidigt”, anser smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Jag hade gärna sett att man väntat några veckor till för att man skulle hinna vaccinera ännu fler, säger Thomas Wahlberg.

Den 29 september hävs de allra flesta restriktioner. Då kan vi återigen få se fullsatta läktare på idrotts- och kulturevenemang runtom i landet. Regleringarna av öppettider och maxantal per sällskap försvinner också på krogar och det blir tillåtet att dansa på nattklubbar. Rådet om att arbeta hemifrån slopas också. Beslutet motiveras med att Sverige har en hög vaccinationsgrad och att antalet smittade ligger på en stabil nivå.

Trots att en vecka återstår tills restriktionerna slopas noterar Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, att göteborgarna har ”tjuvstartat” och börjat leva som vanligt.

– Det är en jättestor längtan efter att pandemin ska vara över. Det känns som att många har börjat släppa på det mesta. Det ser man inte minst när man är på stan, säger han.

Enligt Wahlberg är det alldeles för tidigt att börja slappna av.

– Vi ser en spridning i samhället, vi ser många fall, framför allt inom de unga åldrarna. Vi har också börjat se en del fall på våra äldreboenden. Man kan säga att det inte är helt lugnt.

Är det tillräckligt lugnt för att öppna samhället den 29 september?

– Det är alltid svårt att veta när det är rätt läge. Nu har man kommit fram till det här nationellt. Jag hade gärna sett att man väntat några veckor till för att se hur det hela utvecklar sig under hösten, men också för att man skulle hinna vaccinera ännu fler.

Hans motsvarighet i Region Stockholm, Maria Rotzen Östlund, kan inte säga om tidpunkten är bra eller dålig. Frågan är komplex, säger hon.

– Jag ser med blandade känslor mot nästa vecka och den 29 september. Samtidigt som vi fortfarande ser att cirka hundra personer behöver sjukhusvård i regionen vet vi att de flesta av dem är ovaccinerade. Men det är svårt att hålla på omfattande restriktioner när så många ändå är vaccinerade och är skyddade mot svår sjukdom och död. Det är med viss oro vi ser fram mot den 29 september.

Tidigare i veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna av 12-15-åringar ska ske samordnat i hela landet och kan inledas andra veckan i oktober. I Stockholm anser man att startdatumet ligger sent och där startade bokningarna för åldersgruppen, som omfattar cirka 120 000 personer, redan under måndagen.

I Västra Götalandsregionen går man däremot på den nationella linjen, enligt vaccinationssamordnare Kristine Rygge. Hon säger att hon kan förstå att det kan upplevas som förvirrande att regionerna fattar olika beslut.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi förhåller oss till det datumet som Folkhälsomyndigheten har gått ut med och sen kan inte jag svara på hur Stockholm har tänkt i den här frågan.

För Kristine Rygge och hennes kollega, smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, handlar det mesta just nu att få så många som möjligt att vaccinera sig. Därför erbjuds drop-in för vaccination i samband med allt från fredagsbön i moskéer till ishockeymatch på Scandinavium. Detta har fått effekt, enligt Rygge.

– Om man kollar på de ställena i regionen, framför allt vissa stadsdelar i Göteborg, där vi har haft lägst vaccintäckning är det också där vaccinationstäckningen har ökat snabbast.

I Västra Götaland satsar man även på ”Stora vaccinationsdagen” lördagen den 2 oktober då drygt 115 vaccinatörer kommer att finnas på plats i nästan alla kommuner i regionen.

Sedan i juli har det varit en uppåtgående trend av antalet covid-19-fall i regionen. Men trenden bröts i förra veckan. Nu minskar antalet nya fall för första gången på två månader.

En tredjedel av de drabbade är mellan tio och 19 år. Det har delvis berott på att man smittspårar mer på skolor än för ett år sedan och därför hittar fler fall. Höstens ökning har också drivits på av den väldigt smittsamma deltavarianten.

– Vi har också väldigt många som har kommit tillbaka till skolor och arbetsplatser från semestrar och sommarlov. Många människor börjar träffas igen och då finns de här förutsättningarna för att det ska bli smittspridning. Därför är det viktigt att vi upptäcker det så det inte blir utbrott, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Skulle det under hösten bli en väldigt stor smittspridning och högt tryck på sjukvården kan regionen skärpa sina lokala rekommendationer. Restriktioner sköts på nationell nivå. Om det blir aktuellt kan inte Wahlberg svara på i nuläget.

– Vi vet ingenting om hösten. Det beror på hur det hela utvecklar sig och vad som då behöver göras. Vi hoppas att det här vänder i takt med att fler vaccinerar sig.

Här hittar du fler nyheter från Göteborg och Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt