Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smittskyddslakare-risk-att-spridningen-av-covid-19-okar-i-host/

SVERIGE

Smittskyddsläkare: Risk att spridningen av covid-19 ökar i höst

Kommer det en mer smittsam variant av coronaviruset i höst kan det återigen bli viktigt att hålla avstånd, enligt Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Kommer det en mer smittsam variant av coronaviruset i höst kan det återigen bli viktigt att hålla avstånd, enligt Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Smittspridningen av covid-19 väntas vara låg under sommaren, men till hösten är läget mer osäkert. Eventuella varianter som är mer smittsamma eller orsakar allvarligare sjukdom kan ställa till det, enligt smittskyddsläkare DN talat med.

Sedan 1 april klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig sjukdom och sedan i vintras har virusets påverkan på sjukvården minskat drastiskt. Under inledningen av maj har som mest 18 personer per dygn vårdats på intensivvårdsavdelning med covid-19.

Hur smittan kommer att påverka samhället framöver är dock ingen enkel fråga att svara på enligt regionernas smittskyddsläkare.

– Risken för luftvägssmitta under sommartid är alltid mycket lägre, men om resandet ökar globalt finns ändå en risk att smittor fortsätter att cirkulera om än på en lägre nivå under den varma perioden, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, där omkring 100 av sjukhusens inneliggande patienter har covid-19.

Han förmodar att smittspridningen av coronaviruset kommer att ta fart igen till hösten.

– Hur omfattande den blir beror på vilken virusvariant som blir förhärskande. Plus det kollektiva skyddet, hur många som vaccinerar sig och hur effektivt vaccinet är.

Enligt Leif Dotevall måste situationen ständigt omprövas och på Sahlgrenska universitetssjukhuset bygger man nu upp en beredskap för att skala upp testningen och sekvenseringen – ifall läget skulle förändras.

I Region Stockholm ser man i nuläget inga tecken på ökad smittspridning och antalet covidsjuka som är i behov av sjukhusvård har sakta men säkert minskat under våren. Den 3 maj vårdades 170 personer inneliggande på sjukhus med covid-19 i huvudstadsregionen varav sju inom intensivvården.

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndighetens senaste scenarion över smittspridningen visar dock att förekomsten av covid-19 kan öka igen och nå en topp i mitten av maj. Med anledning av detta har Region Stockholm valt att fortsätta screena alla som vårdas på sjukhus för covid-19, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Går det att hålla koll på smittspridningen trots att allmänheten inte längre testar sig?

– Vi följer läget så noga vi kan. Det går att följa upp och nedgångarna i de grupper vi fortfarande testar, på särskilda boenden och inom sjukvården. Men det går inte att jämföra på samma sätt som när allmänheten testade sig.

Hon förväntar sig likt Leif Dotevall en minskning av virusets spridning under sommaren. till hösten blir de dominerande varianterna avgörande för hur situationen utvecklas.

– Nu har vi inte längre någon pandemilagstiftning, men får vi en ny variant där många blir sjuka kan det bli så att man får hålla avstånd till varandra igen. Skulle det komma en ny variant som orsakar allvarligare sjukdom får man tänka över att ändra lagstiftningen, säger Maria Rotzén Östlund.

Trots att alla restriktioner kopplade till pandemin tagits bort är det enligt Maria Rotzén Östlund viktigt att man precis som tidigare stannar hemma vid symptom.

– Det finns en risk att man tröttnar på att stanna hemma när man är sjuk, men det finns det all anledning att göra, och att man kanske avstår från att åka tunnelbana om man hostar. Visa allmän hänsyn helt enkelt.

I Skåne vårdas i nuläget en person på intensivvårdsavdelning med covid-19 enligt Socialstyrelsens senaste siffror. Skulle smittan ta fart igen har man kapacitet att skala upp testningen, enligt regionens smittskyddsläkare Eva Melander. I nuläget har man både testning och smittspårning kvar inom sjukvården och äldrevården.

Läs mer:

FHM:s nya plan – då kan restriktioner bli aktuella igen

En av tre har inte tagit tredje dosen: ”Risk att man underskattar smittan”

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt