Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smittskyddslakarforeningen-vill-att-barn-fran-12-ar-vaccineras/

SVERIGE

Smittskyddsläkarföreningen vill att barn från 12 år vaccineras

I Finland, Norge, Danmark och Island vaccineras redan barn från 12 år.
I Finland, Norge, Danmark och Island vaccineras redan barn från 12 år. Foto: Heiko Junge/NTB

Barn från 12 år bör erbjudas vaccin mot covid-19, menar Smittskyddsläkarföreningen som har framfört sin åsikt till Folkhälsomyndigheten. Frågan utreds och ett besked kan komma i veckan.

– Det är det tyngsta argumentet är att skydda barn mot allvarlig covid-19, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Det finns nu tillräckligt med att data som visar att nyttan med att vaccinera barn från 12 år överstiger riskerna, menar Smittskyddsläkarföreningen.

– Vi tycker att de nu, till skillnad från i våras, har tillkommit såpass mycket nya data om både effekt och säkerhet att det känns tryggt att säga att nyttan tydligt väger över, säger Malin Bengnér, ledamot i Smittskydds­läkarföreningens styrelse och smittskyddsläkare på region Jönköping.

Det tyngsta argumentet för att utöka vaccineringen är att skydda barnen från allvarlig sjukdom eller andra svåra konsekvenser av covid-19.

– Sedan finns det ju också hälsovinster med att minska smittspridning i den gruppen, som att hålla skola och verksamheter kan hållas öppna, säger Malin Bengnér.

Folkhälsomyndigheten utreder frågan om vaccinering av barn från tolv år och väntas komma med ett besked i veckan. För att vaccineringen ska utökas i Sverige bör det finnas bevis på att nyttan överstiger riskerna för det enskilda barnet, menar myndigheten.

I nuläget vaccineras barn från 16 år och uppåt.

I utredningsarbetet har Folkhälsomyndigheten tillfrågat olika insatser, som Barnläkarföreningen, elevhälsan, skolsköterskor och Smittskyddsläkarföreningen som nu har inkommit med sin synpunkt.

Även Barnläkarföreningen har tidigare sagt att personer från 12 år bör erbjudas vaccin.

Malin Bengnér tycker att det är bra att ta god tid på sig att utreda frågan om barnvaccinering.

– Allra särskilt när det gäller barn som har såpass låg risk att bli allvarligt sjuka så tycker jag att det är viktigt med väldigt noga överväganden. Jag ser hellre att man fattar ett väl underbyggt beslut som fått ta lite tid. Så det känns bra att det här görs väldigt grundligt och noggrant, säger hon.

I Finland, Norge, Danmark och Island vaccineras redan barn från 12 år.

Norge ger barnen en dos vaccin och motiverade sitt beslut med att en ökad smittspridning bland barn och ökar risken för att ett fåtal får ovanliga men allvarliga konsekvenser av sjukdomen. I Norge nämndes bland annat tillståndet MIS-C, även kallat hyperinflammation. Ett litet antal barn har fått MIS-C efter genomgången covid-19.

När den danska Sundhetsstyrelsen fattade sitt beslut var inte det primära målet med vaccineringen att skydda barnen från allvarlig sjukdom. Den stora vinsten ligger i att immuniteten i samhället i stort ökar, sade myndigheten i somras när beskedet kom.

På måndagen rekommenderade Storbritanniens högsta medicinska ansvariga att barn från 12 år ska få en dos vaccin, för att minska smittspridningen i skolor under hösten och vintern.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt