Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/smittspridningen-fortsatter-att-avta-i-stockholm/

Sverige

Smittspridningen fortsätter att avta i Stockholm

47:35. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller gemensam pressträff om covid-19.

Trenden med avtagande antal fall ser ut att hålla i sig i region Stockholm. En faktor är sannolikt immuniteten bland befolkningen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Men den ligger fortsatt väldigt lågt om man ser till hela befolkningen. Det är inte alls tal om att det är skydd så man kan upphöra med de allmänna råden eller restriktionerna, säger myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

På torsdagens myndighetsgemensamma pressträff konstaterade Karin Tegmark Wisell att Sverige fortfarande har ett stort antal nya fall av covid-19. Under dagen rapporterades 12.536 nya insjuknade och totalt har nu 482.284 svenskar smittats av viruset.

Antalet iva-vårdade fortsätter att öka, och läget är ansträngt på många avdelningar runt om i landet, enligt Socialstyrelsen. Totalt 390 covid-patienter får just nu intensivvård

– Det är en ökning med 55 patienter den senaste veckan, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, som säger att läget i hälso- och sjukvården fortfarande är väldigt ansträngt.

I regioner som Stockholm och Norrbotten ser smittspridningen däremot ut att avta, även om Folkhälsomyndigheten betonar att de senaste veckornas siffror bör tas med en nypa salt. Det beror bland annat på att testningen har gått ned i landet över helgerna. Vecka 51 testades omkring 300.000 svenskar. Vecka 52 var motsvarande siffra runt 250.000 och vecka 53 testades drygt 200.000.

– Men det ser definitivt ut som att Stockholm fotsatt går nedåt i antalet rapporterade fall och att det inte enbart kan förklaras av en minskad provtagning, säger Karin Tegmark Wisell.

(Grafiken visar covid-19-patienter i Sverige. Klicka på flikarna under grafiken för att se utvecklingen i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.)

I andra regioner där testningen har minskat har andelen som testar positivt för viruset ökat. I Stockholm syns inte samma markanta ökning av andelen som i till exempel Skåne och Västra Götaland.

Varför ser vi den här utvecklingen i Stockholm?

– Det är många faktorer som påverkar spridningen av sjukdomen och immunitet är säkert en av de faktorerna. Men sen är den absolut avgörande faktorn i nuläget kontakterna. Vi har tryckt på att man ska minska kretsarna, att man ska undvika att var ute i köpcentrum och andra sammanhang där man kan plocka upp smittan från andra kretsar, säger Karin Tegmark Wisell, som återkommer till att det behövs ytterligare data för att kunna dra säkra slutsatser om utvecklingen.

På torsdagen rapporterades 277 nya dödsfall bland personer som insjuknat i covid-19. Det stora antalet beror på eftersläpning i inrapporteringen efter helgerna.

– Den stora merparten är eftersläpning, men vi bedömer att det finns ett rullande medelvärde som ligger mellan 60 och 70 dödsfall per dag. Det är svårt att dra några slutsatser från enskilda dagsrapporteringar, säger Karin Tegmark Wisell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt