Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/snabb-och-valdigt-omfattande-smittspridning-forvanar-tegnell/

SVERIGE

Snabb och väldigt omfattande smittspridning förvånar Tegnell

Foto: Thomas Karlsson

Det globala läget försämras på nytt när det gäller spridningen av covid-19. Statsepidemiolog Anders Tegnell är förvånad över att smittspridningen är snabb och omfattande i flera länder trots att många människor vaccinerats.

– Jag trodde nog att vi skulle få en större vaccinationseffekt snabbare, men uppenbarligen behöver vi ha ännu högre vaccinationstäckning.

Amerika och asiatiska länder som Japan, Malaysia och Vietnam är motorn i den nya vågen av smittspridning. I Europa ökar covidfallen i länder som Storbritannien, Spanien, Frankrike, Irland och Portugal. Norge, som är ett av de länder som kommit lindrigast undan pandemin, noterade sig högsta dygnssiffra hittills med 1.294 nya fall.

I Sverige har antalet nya fall ökat de senaste sex veckorna men på en betydligt lägre nivå än förra hösten. Smittspridningen drivs främst av unga, men även bland äldre finns det grupper där vaccinationstäckningen är låg.

I östra Europa är läget ljusare, vilket leder till att Europa sammantaget befinner sig på en platå.

– Den globala situationen håller återigen på att försämras och det tidigare än vad den gjorde förra hösten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Är du förvånad?

– Ja, över att smittspridningen gått i gång så väldigt snabbt och så väldigt omfattande i ett antal europeiska länder trots att många människor vaccinerats.

Coronapandemin kommer att påverka Sverige och världen hela det här året och en bra bit in i nästa år, enligt Anders Tegnell. Den senaste utvecklingen är ett ytterligare bevis för att sjukdomen är klurig och alltid måste tas på största allvar.

– Jag tycker personligen att den här hösten är svårare att bedöma än någon tidigare. Vi bygger mycket av vårt arbete på historiska data och när vi inte kan använda dem på samma sätt nu med vaccineringen är det svårt att säga hur scenariona kommer att bli säger Anders Tegnell.

I Sverige har omkring 80 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos, vilket motsvarar närmare sju miljoner människor

– Så här långt räcker inte vaccinationstäckningen för att hålla borta smittan, vi behöver även vissa typer av restriktioner för att det ska fungera.

Vilket är det största hotet inför hösten?

– Att de här 20 procenten som vi har kvar inte vaccinerar sig.

På torsdagen förlängde UD avrådan från icke nödvändiga resor till de flesta av världens länder till den 15 oktober.

”Pandemin är inte över. Omvärldsläget är fortfarande osäkert och snabbt föränderligt”, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Grekiska öar hårt drabbade av covid när turisterna kom tillbaka

Tegnell: Hösten svårast hittills att förutsäga

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt