Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/snabbt-okande-smittspridning-folkhalsomyndigheten-presenterar-nya-scenarier/

SVERIGE

Snabbt ökande smittspridning – Folkhälsomyndigheten presenterar nya scenarier

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina scenarier för smittspridningen av coronaviruset. Myndigheten räknar med en fortsatt kraftigt ökad smittspridning som når sin topp i slutet av januari med närmare 70 000 fall om dagen enligt den mest pessimistiska beräkningen. Statsepidemiolog Anders Tegnell är mest orolig för att vården inte ska orka med de kommande veckorna.

Den smittsamma omikronvarianten har nu nästa hela världen i sitt grepp. Smittspridningen ökar kraftigt och när i land efter land de högsta nivåerna så här långt under pandemin. I Sverige registrerades 25 567 på torsdagen, några hundra fler än dagen innan och därmed en ny rekordnotering.

– Vi har kommit upp i nivåer av antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare. Utvecklingen har kommit sent till Sverige jämfört med resten av Europa, nu ser vi den för första gången på allvar.  Ökningen kommer troligen att fortsätta ett tag till innan vi når en topp, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

FHM konstaterar att den omfattande spridningen av omikronvarianten, som dominerar i Sverige, är orsaken till den kraftiga smittspridningen. Varianten har en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer, men verkar medföra mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för vaccinerade, bedömer FHM.

Myndigheten uppdaterar nu sina scenarier över smittspridningen i Sverige fram till och med den 20 mars 2022, just på grund av omikronspridningen. Beräkningarna pekar på att smittspridningen kommer öka kraftigt i cirka två veckor framåt, och toppa i slutet av januari.

”Även om vaccinerade har ett gott skydd mot svår sjukdom i åtminstone ett halvår efter den andra dosen, och det finns indikationer på att infektion med omikronvarianten generellt medför en minskad risk för allvarlig sjukdom, så bedöms belastningen inom hälso- och sjukvården öka, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Scenariona bygger på att skyddet mot omikron är antingen 70 procent eller 35 procent efter tre doser, något FHM kommit fram till efter en granskning av data från studier i Danmark.

Om skyddet är 70 procent beräknas antalet nya fall uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp, i det som FHM kallar scenario 0.

Den andra uppskattningen, scenario 1, är alltså mer pessimistisk och utgår från att den tredje dosen mot omikron ger ett 35-procentigt skydd. Antalet nya fall beräknas då uppgå till omkring 69 000 per dag under smittspridningens topp.

Beräkningarna i scenarierna har bland annat gjorts utifrån rapporterade fall till och med den 6 januari 2022, skriver FHM.

I bägge scenarierna är skyddet efter endast två sprutor 20 procent.

Vaccinationstäckningen i befolkningen 12 år och äldre är 82,5 procent, men det är fortfarande 1,2 miljoner individer i Sverige som inte är vaccinerade.

Andelen positiva testsvar ligger nu på en betydligt högre nivå än tidigare.

– Testningskapaciteten har inte hunnit med att öka i samma takt som smittspridningen ökat, säger Tegnell.

Det hårda trycket på testning leder till att regionerna måste prioritera. Enligt Folkhälsomyndigheten är det är det i första hand personer med medicinska indikationer och personer inom hälso-. och sjukvården och samt äldreomsorgen.

Rekommendationen om testning av personer vid inresa till Sverige tas bort. Enligt Anders Tegnell infördes rekommendationen för att hejda omikronvariantens framfart, men har nu spelat ut sin roll när omikron helt har tagit över.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt