Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/snon-mattas-av-men-fortsatter-falla/

Sverige

Snövarning i Skåne – stora trafikproblem

Två bussar i olycka norr om Kristianstad på onsdagen.
Två bussar i olycka norr om Kristianstad på onsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne drabbades av ett kraftigt snöväder på onsdagen. Snön ställer till med stora trafikproblem med flera avåkningar och stoppad tågtrafik.

– Det är väldigt svåra förhållanden i trafiken, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Polisen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken i norra Skåne och Blekinge under kvällen och natten om det inte är nödvändigt.

Väglaget runt Hässleholm och Kristianstad är mycket besvärligt och köerna är långa.

– Det är stillastående bilar. Bärgare är på plats som jobbar med att dra loss fordon, säger Evelina Olsson.

Hon säger att det har varit flera avåkningar, men det ska inte vara några allvarligare personskador.

Ett tiotal lastbilar fastnade i en backe på riksväg 24 i höjd med Lemmeshult i riktning mot Örkelljunga. Även på riksväg 21 i Tyringe fastnade flera lastbilar i en backe. Det är också stora problem på riksväg 23.

Sent på eftermiddagen inträffade en olycka mellan två bussar norr om Kristianstad. Minst fem personer skadades men ingen ska vara allvarligt skadad, enligt polisen.

– Det är väldigt halt på vägarna i området, säger Evelina Olsson.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne om snöbyar som kan ge omkring tio centimeter snö. Varningen gäller främst den mellersta och norra delen av Skåne.

– Det snöar fortfarande kraftigt på sina håll i Skåne, men det börjar sakta att mattas av, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI, till TT vid 21-tiden.

Hon säger att senare under kvällen kommer förmodligen varningen att plockas bort.

Trafikverket har rapporterat att träd fallit över ett antal vägar. Snövädret stoppar också tågtrafiken mellan Karlshamn och Kristianstad.

På kvällen blev flera tusen kunder strömlösa i norra Skåne. Efter drygt en timme var det åtgärdat. Enligt Eon var det ett tekniskt fel.

I Kristianstad kommun var cirka 500 personer strömlösa vid 21.30-tiden.

På måndagskvällen och tisdagen drabbades främst Västernorrland, Västerbotten och Jämtland av ett intensivt snöfall och tusentals blev strömlösa. På onsdagskvällen var fortfarande omkring 750 hushåll utan ström.

– Vi har maximalt med folk ute, ett hundratal personer, säger Lena Berglund, regionchef på Eon.

Trots den stora insatsen kommer det att dröja innan alla drabbade fått strömmen tillbaka.

– Vissa kommer att få strömmen åter under dagen, man jag är rädd att det finns de som får vänta till helgen.

Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall ställdes in av Trafikverket från klockan 20 i måndags och beräknades öppna igen under onsdagskvällen.

Läs mer:

Stor oro för dottern när hemmet blir utan el

Det här gäller för kunder vid elavbrott – lokala elnät svag punkt

Ämnen i artikeln

SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt