Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/snoovader-drar-in-over-norr-flera-varningar-utfardade/

Sverige

Snöväder över norr – mer snö väntas i veckan

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Anders Hansson

Det har snöat i Sverige under söndagen. I delar av Västerbotten och Norrbotten väntas snöfallet fortsätta till under natten mot måndag och snön kan ligga kvar några dagar.

SMHI:s fyra klass 1-varningar för snöfall ligger kvar fram till måndagsmorgonen.

TT Text

Säsongens första stora snöfall drog in över norra Sverige på söndagen.

Fyra klass 1-varningar för snöfall har utfärdats i Norrbottens och Västerbottens inland och kustland. Dessa ligger kvar tills måndagsmorgonen.

Även i södra Sverige har det varit kallt väder och det har varit blåsigt i stora delar av landet på söndagen. I söder har vinden avtagit, men håller den i sig i norr.

Så långt söderut som i Uppsala och Roslagskusten har lättare form av snöfall noterats under söndagen.

– Det har varit lite vitt i luften, även om det var kortvarigt. Det kan ha varit lite snö eller hagel. Det är ingenting som lägger sig med det har yrt lite grann, säger Arvid Olsen.

Snön i norr kan ligga kvar ett tag framöver, då högtryck och kallt väder väntas även i början av nästa vecka. Måndagen ser ut att bjuda på lugnt väder, men ny snö väntas falla under veckan. Nederbörd kommer att dra in över landet på tisdagen som drar sig norrut under tisdagen och onsdagen.

– Det kommer dra in en del nederbörd över Sverige . I söder blir det regn men från mellersta, norra Svealand kommer ser det ut som att det kommer att snöa – i alla fall i inlandet, säger Arvid Olsen.

Den som bor i de drabbade snöområdena och ska köra bil bör byta till vinterdäck och ta det försiktigt, då det kan bli siktförsämring i trafiken.

– I och med att det är snöfall och en del vind kan de säkert vara lite besvärligt. Jag har inte hört något speciellt om att det skulle vara problem i trafiken. Men snöar det ymnigt får man vara lite försiktigt, säger Arvid Olsen.

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för kuling i Östersjön, ända från södra Östersjön upp till Bottenviken. Det inbegriper hela den svenska syd- och ostkusten.

Ämnen i artikeln

Snöoväder
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt