Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/snorojningen-ligger-fortfarande-efter-i-sodra-stockholm/

SVERIGE

Snöröjningen ligger fortfarande efter i södra Stockholm

Gatan utanför Michael Wielands hus i Lilla Sköndal snöröjdes först vid lunchtid på onsdagen. Dottern Mila tittar på när pappa skottar bort plogvallarna.
Foto: Beatrice Lundborg

STOCKHOLM. Efter det kaos som ovädret ställde till med börjar ordningen i sakta mak återställa sig i huvudstaden. Men snöröjningen ligger efter på flera håll - särskilt i södra Stockholm.

– Nu måste jag snöröja på kommunens mark, säger Michael Wieland i Lilla Sköndal där många gator ännu är oplogade.

Arbetet med att röja undan snömassorna efter helgens oväder fick ingen vidare start. Flera av entreprenörernas maskiner gick sönder på grund av överbelastning, ytterligare några slogs ut sedan de träffats av blixten.

Men sedan har det mödosamma knegandet fortlöpt och på onsdagen berättar Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, att det nu börjar ser bra ut på de flesta ställen. Men det finns undantag, framför allt i de södra delarna av Stockholms stad.

– I Lilla Sköndal har det varit stora problem, liksom i Älvsjö och Skärholmen, säger hon.

Michael Wieland som bor i Lilla Sköndal är inte imponerad. Hit kom plogbilen först strax före lunch på onsdagen. Då röjde den några av gatorna i området. Flera är ännu oplogade. Där ligger snön knädjup.

När gatan utanför Michael Wielands hus till slut plogades blev den farbar för första gången sedan i helgen. Men istället bildades väldiga vallar som delvis ligger på de boendes tomter och delvis på kommunal mark.

– Nu måste jag snöröja på kommunens mark, säger han och fortsätter:

– Jag kontaktade staden och frågade vad jag skulle jag göra med snön, de svarade att jag kunde slänga ut den på gatan. Det känns som att hela området är feltänkt från början, det finns ju ingen plats att lägga snön. Trottoaren är typ 30 centimeter bred, säger Michael Wieland.

I Lilla Sköndal är flera gator ännu oplogade.
Foto: Beatrice Lundborg

Malinda Flodman säger att staden har kontakt med entreprenörerna och att kontroller görs.

– Vi dokumenterar hur det ser ut och försöker åtgärda detta så snart det bara går.

Hur går kontrollerna till?

– Dels måste entreprenörerna själva dokumentera sitt arbete med gps-spår och ibland även med bild och film. Vi på trafikkontoret åker också runt och kontrollerar att arbetet har gjorts på rätt sätt. Det ska inte bara plogas igenom, utan det ska även öppnas upp ordentligt vid övergångsställen och busshållplatser, säger Malinda Flodman.

Händer det att entreprenörer får bakläxa?

– O ja, absolut. Då får de åka tillbaks så fort som möjligt. Men på de flesta ställena så ser det bra ut.

Ämnen i artikeln

SL
Snöoväder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt