Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/socialdemokrat-hoppar-av-partiet-for-beslutet-att-neka-ibn-rushd-bidrag/

Sverige

Socialdemokrat hoppar av partiet för beslutet att neka Ibn Rushd bidrag

En av Socialdemokraternas ledamöter i Göteborgs stads Socialnämnd Centrum, Susanne B Ligander Sillberg, ställer inte upp på partiets linje att om att neka Ibn Rushd kommunalt stöd.
En av Socialdemokraternas ledamöter i Göteborgs stads Socialnämnd Centrum, Susanne B Ligander Sillberg, ställer inte upp på partiets linje att om att neka Ibn Rushd kommunalt stöd. Foto: Marie Ullnert/Göteborgs stad

En av Socialdemokraternas förtroendevalda i Göteborg, Susanne B Ligander Sillberg, har meddelat att hon lämnar sina partiuppdrag, enligt uppgifter till DN.

Det sker i protest mot partiets linje att säga nej till bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.

Susanne B Ligander Sillberg bekräftar att hon inte tänker delta i tisdagens sammanträde där beslutet om bidraget ska fattas.

Enligt uppgifterna har Susanne B Ligander Sillberg under tisdagsförmiddagen meddelat Socialdemokraternas kansli i Göteborg att hon avsäger sig sina förtroendeuppdrag.

Hon är utöver ledamot i Socialnämnd Centrum, som sedan årsskiftet handlägger bidrag till studieförbunden, också ledamot av kommunfullmäktige.

För DN bekräftar Susanne B Ligander Sillberg att hon inte tänker delta i Socialnämnd Centrums sammanträde där beslutet om Ibn Rushd ska fattas. I övrigt vill hon inte kommentera sitt ställningstagande. Partiets försteombudsman i Göteborg Arvid Hedeborg säger att ”det är en partiintern fråga”.

Det långdragna ärendet om så kallat volym- och målgruppsbidrag till det muslimskt inriktade studieförbundet ska alltså under tisdagskvällen slutligt avgöras av Göteborgs stad Socialnämnd Centrum.

Som DN skrev på måndagen finns ett brett politiskt stöd för att avslå ansökan om 858.103 kronor. Precis som den styrande Alliansen, Demokraterna och Sverigedemokraterna yrkar även Socialdemokraterna att det underlag som förvaltningen och de inhyrda revisorerna från KPMG tagit fram måste leda till det ovanligt dramatiska beslutet att neka bidraget för år 2020 i sin helhet.

Utöver att avslå bidraget skriver S i ett så kallat tilläggsyrkande att de pengar som Göteborgs stad därmed håller inne, ”skyndsamt” ska betalas ut till andra mer passande mottagare.

I partiets egen motivering till nejet till Ibn Rushd skriver man: ”Socialdemokraterna har nolltolerans mot ekonomiska oegentligheter rörande skattepengar och felaktigheterna måste betraktas som graverande. Det fortsatta samröret med ett antal föreningar vars demokratiska värdegrund går att beteckna som tveksam bidrar till vår sammanvägda bedömning”.

Men den interna diskussionen inom Socialdemokraterna i Göteborg har inte varit smärtfri. Fram till årsskiftet hanterades frågorna om bidrag till studieförbunden av Social resursnämnd.

Marina Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg.
Marina Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. Foto: Socialdemokraterna

Vid Social resursnämnds sista sammanträde 16 december var Socialdemokraternas kommunalråd Marina Johansson gruppledare för S ledamöter. Då blev beslutet visserligen att utreda frågan ett varv till, vilket nu alltså skett, men Johansson skrev samtidigt ett yttrande om att ”det är för oss helt oacceptabelt om skattemedel används felaktigt och av verksamheter som inte följer de regler och riktlinjer som gäller”.

I den nya nämnden har Susanne B Ligander Sillberg gått in på motsvarande position som gruppledare för S. Men eftersom hon inte anser att beslutet om Ibn Rushd är rätt och rimligt, har hon alltså meddelat att hon kliver av partiuppdragen helt.

Å partiets vägnar uttalar sig fortsatt kommunalrådet Marina Johansson. Hon säger:

– Det stämmer att Susanne inte kommer att vara med under mötet i dag. Claes Söderling går in i hennes ställe.

När det gäller Susanne B Ligander Sillbergs fortsatta roll i partiet hänvisar hon till Ligander Sillbergs själv.

Är det här en för er svår fråga?

– Ja, den är svår, den är komplex. Den handlar om mycket pengar, mycket information och många påståenden. Och den är nog känslig i flera partier. Men vår partlinje har varit klar ända sedan i december.

Daniel Bernmar är gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg.
Daniel Bernmar är gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Alice Vernersson/Vänsterpartiet

På måndagen gick Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg Daniel Bernmar ut i en skarpt formulerad kritik mot majoritetens plan att avslå bidrag till Ibn Rushd.

På Twitter skrev han att ”den djupt rasistiskt drivna kampanjen mot Ibn Rushd kommer till ett slut i morgon (...) efter ett år av karaktärsmördande och häxjakt” och att en långa historia ”av folkbildning, demokratibygge och rörelsearbete som kännetecknat svensk demokrati (...) går i graven genom konspirationsteorier och islamofobi.”

Marina Johansson anser att V-ledaren ”gör en helt felaktig analys”.

– Daniel Bernmar svingar nu hårt, men jag tror att det är tvärtom. Om vi folkvalda inte ser det här problemet kommer ifrågasättandet att komma om att inte betala ut stöd över huvudtaget. Det vore mycket illa för alla oss som tycker att folkbildning är viktigt.

Blerta Hoti är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. I bakgrunden Marina Johansson.
Blerta Hoti är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. I bakgrunden Marina Johansson. Foto: Jenny Ingemarsson

Marina Johanssons kommunalrådskollega Blerta Hoti, själv muslim, har också reagerat på Daniel Bernmars kommentar.

– Jag blir ärligt talat riktigt provocerad av Bernmars uttalande. Jag blir så less över den vänster som alltid drar rasistkortet så fort man kritiserar vissa delar av islam. I det här fallet är det så anmärkningsvärt.

Beslutet går ut över åtskilliga föreningar som samverkar med Ibn Rushd men som själva inte fått anmärkningar. Är inte det ett problem?

– Klart att det här är en komplex fråga, men den handlar inte om hur vi förhåller oss till muslimer. Vi från det offentliga ska inte ge pengar till krafter som inte är demokratiskt trovärdiga. Det är en ren sakfråga. Visst blir vissa föreningar lidande här, men det måste Ibn Rushd själva ta ansvar för.

Som svar på Blerta Hotis kritik säger Daniel Bernmar att han ”kan konstatera att Ibn Rushd har särbehandlats negativt”.

– Om detta råder det inga tvivel. Om man väljer att särskilt peka ut och djupgranska ett studieförbund med tydliga politiska förtecken som motivering är bara det problematiskt. När djupgranskningen är färdig så finns det fortfarande inget som tyder på att de brutit mot kriterierna mer än något annat studieförbund. Då väljer en majoritet ändå att avslå ansökan. Det finns ingen annan förklaring än diskriminering.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt