Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/solen-kommer-lagom-till-helgen/

SVERIGE

Solen kommer lagom till helgen

Under helgen kommer solen skina i stora delar av landet.
Under helgen kommer solen skina i stora delar av landet. Foto: Magnus Hallgren

Förra veckan snöade det i Övertorneå samtidigt som höstkylan spred sig neråt i landet. Men vädret vänder lagom till helgen.

– Natten till lördag har vi en högtrycksrygg som kommer in från söder. Solen kommer att dominera under både lördag och söndag, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Ett riktigt höstväder har berört hela landet de senaste dagarna. I går utfärdades till och med en klass 1-varning för stora mängder regn längs Norrlandskusten, motsvarande en halv månads normala regnmängd.

Men till helgen blir det inget mer höstrusk. Då kommer högtrycket från söder in över landet som ger sol och varmare temperaturer.

– Natten till lördag har vi en högtrycksrygg som kommer in från söder. Solen kommer att dominera under både lördag och söndag i stora delar av landet, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Moln och skurar kommer att ligga kvar över Västernorrland och Härjedalen under lördagen men framåt eftermiddagen och kvällen kommer solen fram även där.

– Högtrycksryggen kommer att ligga kvar över landet under söndagen. Det kommer att vara ganska soligt, med lite höga molnslöjor. Däremot börjar högtrycket röra sig mot Ryssland under tisdagen, och då kommer regnet tillbaka.

Tidigare i veckan spred sig den meteorologiska hösten längre ner i landet. Gränsen går nu strax söder om Jönköping och det är främst Götaland och Stockholmsområdet där sommartemperaturer håller sig kvar. Hösten anländer först om det råder hösttemperaturer fem dygn i rad, alltså om dygnsmedeltemperaturen är lägre än tio grader.

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt