Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sorsele-kommun-saljer-lagenhet-for-en-krona-blev-rysk-storsnackis/

Sverige

Rysk rusning när Sorsele kommun säljer lägenhet för en krona

Sorsele kommun har lagt ut en lägenhet för en krona – uppmärksammades snart av ryska medier.
Sorsele kommun har lagt ut en lägenhet för en krona – uppmärksammades snart av ryska medier. Foto: Fredrik Funck

En krona över? Då kan du buda på en lägenhet i Sorsele. Kommunen har lagt ut en bostadsrätt för försäljning till det ringa priset, vilket SVT Västerbotten har rapporterat om.

Intresset var till en början svalt – tills medier i Ryssland fick nys om kapet.

– Många vet inte var orten ligger, någon trodde att den låg i Botkyrka nära Stockholm, säger kommunchefen Christer Normark.

Sorsele kommun lade för en månad sedan ut annonsen om lägenheten – till priset av en krona. Kommunen har bostadsrätter i sin ägo då de på 1990-talet ville stötta en lokal bostadsrättsförening med svag ekonomi. Lägenheterna har sedan dess hyrts ut i andrahand.

2017 beslutade kommunstyrelsen att sälja de åtta bostadsrätterna – i första hand till hyresgästerna själva – eftersom det finns ett kommunalt bostadsbolag. Fem av hyresgästerna har nappat på erbjudandet. Två kommer att bo kvar med nuvarande kontraktsform fram till att kommunen hittar ett annat alternativ och en av bostadsrätterna har alltså lagts ut för försäljning. Det låga utropspriset uppges handla om efterfrågan.

– För mig är det oväsentligt vad priset efter budgivningen landar på. Vi är en utflyttningskommun, en glesbygdskommun. Vi är mer måna om inflyttning än några extra tusenlappar. Sedan är det så klart viktigt att budgivningen går schyst till, säger kommunchefen Christer Normark till DN.

Bild 1 av 2 I Sorsele kommun har en lägenhet lagts upp för en krona. Nästa vecka börjar budgivningen.
Foto: Christer Normark
Bild 2 av 2
Foto: Christer Normark

Under de två första veckorna var intresset för lägenheten svalt. Men sedan nyheten började spridas har kommunen blivit nedringd. Utöver ett nationellt intresse har nyheten snappats upp av ett tiotal ryska medier, uppger SVT.

– Jag tycker att det är småmäktigt faktiskt, hur media kan påverka. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss detta, säger Normark och menar att uppståndelsen har gett ringar på vattnet:

– Vi har ett par ryska intressen, en del från grannkommunerna, givetvis ett antal i kommunen och några Stockholmskopplade. Vi tolkar det som ett intresse för orten, och jag har inga problem med att Sorsele hamnar på kartan. Många vet inte var orten ligger, någon trodde att den låg i Botkyrka nära Stockholm.

Han förklarar att en del av lägenhetsaspiranterna beskriver sig ha företagsidéer eller vilja lämna storstadslivet – och hoppas att det kan leda till framtida inflyttning.

– I den bästa av världar kan vi hitta en framtid för dem här, även om det inte är kopplat till den här bostadsrätten. Även om det kräver mycket jobb just nu är det väl värt mödan, säger Normark.

Budgivningen väntas börja under kommande vecka.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt