Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/spridningen-av-luftvagssjukdomar-minskar/

SVERIGE

Spridningen av luftvägssjukdomar minskar

Spridningen av luftvägssjukdomar har minskat, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste tidens spridning av influensa, RS-virus och covid-19 har minskat, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Influensan är den luftvägssjukdom som har minskat mest jämfört med veckan innan, med 40 procent i alla åldersgrupper över hela landet. Färre patienter rapporterades också inom intensivvården.

Antalet bekräftade fall med covid-19 har sjunkit med 35 procent totalt sett. Bland personer på särskilda boenden och inom hemtjänsten är minskningen nästan lika stor. Enligt Folkhälsomyndigheten tyder statistiken på att spridningen av covid-19 fortfarande pågår, men är tillbaka på ungefär samma nivåer som innan smittspridningen tog fart i november.

– Smittspridningen minskar i princip hela landet, vilket tyder på att toppen har passerats för den här gången. Men det finns en risk att smittspridningen tar fart igen. Effekten av att människor träffas mer igen efter att ha återgått till skola och arbete efter ledigheterna ser vi först om några veckor, säger statsepidemiolog Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Spridningen av RS-viruset har minskat med över 20 procent den senaste veckan. Antalet fall bland barn under fem år var som högst för en månad sedan, och har halverats sedan dess.

Även om det skett en minskning så finns det en fortsatt spridning av olika luftvägssjukdomar i landet. Folkhälsomyndigheten menar att det är fortsatt viktigt att de som rekommenderas vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa gör det, och att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion.

Ämnen i artikeln

RS-virus
Influensa
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt