Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/spridningen-av-rs-virus-har-borjat-avta/

SVERIGE

Spridningen av RS-virus och influensa har börjat avta

Foto: Alexander Mahmoud

Spridningen av RS-virus och influensa har under de senaste veckorna avtagit på nationell nivå, skriver Folkhälsomyndigheten i en rapport. Bland barn under fem år är förekomsten av RS-virus betydligt lägre för alla delar av Sverige jämfört med höstens värsta veckor.

Störst spridning av RS-virus i relation till befolkning finns i Norrland, med 26 fall per 100 000 invånare, följt av Svealand och Götaland där förekomsten i båda landsdelarna uppgår till tre fall per 100 000 invånare.

Bland barn fem år och yngre, den gruppen som i allmänhet drabbas värst av RS-virus, har förekomsten minskat gradvis sedan en kulm under vecka 42 och 43 när över 100 fall per 100 000 invånare uppmättes till en nivå på under 10 fall per 100 000 invånare.

Hittills under säsongen har 233 personer behövt intensivvård för RS-virus. Kulmen nåddes under vecka 43 när 31 patienter lades in, sedan dess har siffran minskat. Majoriteten av personerna som behövt intensivvård har varit barn under fem år, och av alla patienter har 44 procent varit barn under ett år.

Vad gäller influensa rapporterades 881 fall vecka 1 jämfört med 1 647 fall veckan innan. Där är det åldergruppen 15–39 år som sedan perioden vecka 40 och framåt varit mest utsatta. Sedan vecka 52 är dock förekomsten högst inom gruppen 65 år och äldre. På regional nivå var förekomsten i relation till befolkningen högst i Norrbotten, Västmanland, Dalarna, Örebro och Kalmar.

Folkhälsomyndigheten noterar dock att tendensen från tidigare influensasäsonger är att aktiviteten mattas av under jul- och nyårshelgerna för att sedan öka igen i januari, även om det är svårt att förutspå hur utvecklingen kommer att se ut framöver.

Antalet analyserade prover under säsongen 2021–2022 är betydligt högre än under tidigare säsonger på grund av den stora provtagningen för covid-19, och siffrorna är därför inte jämförbara med tidigare års siffror.

Läs mer:

Rådet om RS-viruset: Håll förskolebarn hemma

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt