Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ssu-om-sd-utspelet-det-har-inte-varit-hejarop-fran-alla-hall/

SVENSK POLITIK

SSU om SD-utspelet: Det har inte varit hejarop från alla håll

Bild 1 av 2 Lisa Nåbo, SSU-ordförande, vill att S ska pröva riksdagsmajoriteten genom att lägga fram skarpa förslag.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2 Lisa Nåbo, SSU-ordförande
Foto: Erik Simander/TT

Uppmaningen till moderpartiet om att ”erkänna att SD har rätt om pensionerna” slog ner som en bomb inom Socialdemokraterna.

– Det är vår skyldighet att visa för svenska folket att vad som är socialdemokratisk politik, säger Lisa Nåbo, SSU-ordförande.

”Erkänn att SD har rätt om pensionerna”, löd rubriken till en debattartikel i Expressen signerad bland andra SSU-ordförande Lisa Nåbo. I artikeln pekade ungdomsförbundet ut tre områden där S borde lösgöra sig från samarbetspartierna och lägga fram sin politik i riksdagen: arbetskraftsinvandringen, arbetsmarknadspolitiken och pensionerna.

Det tolkades av vissa som en öppning för samarbete med Sverigedemokraterna, som i likhet med SSU både vill höja pensionerna och skrota pensionsgruppen.

– Jag vill vara jättetydlig med att vi inte förespråkar samarbete med Sverigedemokraterna på något sätt. Vi vill att Socialdemokraterna ska lägga fram socialdemokratisk politik och sedan får övriga partier i riksdagen ta ställning till det och rösta för eller emot, säger Lisa Nåbo.

Frågan om finansiering kan bli en stötesten. Medan SSU i likhet med moderpartiet vill att pensionsavgiften ska höjas, vill SD att pengarna ska tas från biståndsbudgeten.

– På den punkten skiljer vi oss åt. SD vill kapa biståndet vid fotknölarna och det vill ju verkligen inte vi, säger Lisa Nåbo.

– Jag tror kanske inte att SD skulle göra verklighet och rösta ja för ett förslag som S lägger, men jag tycker att det är S skyldighet att visa för svenska folket att vad som är vår politik.

Vilka reaktioner har ni fått från moderpartiet?

– Det har inte varit hejarop från alla håll. Det får man respektera. Så blir det i ett stort parti. Men jag har fått mycket positiva reaktioner, framför allt från lokala företrädare.

Finns det fler frågor ni vill gå fram med?

– Nu när januariavtalet inte längre är något vi behöver förhålla oss till tror jag att det kommer fler frågor under året då det finns skäl att testa hur riksdagsmajoriteterna ser ut. Man har tagit steg på vägen, exempelvis med förslaget att förbjuda vinster i skolan.

Ledande S-företrädare hävdar ofta att samröre med SD kan leda till att demokratin urholkas. Vad tycker du om det?

– Jag håller med. Jag tycker inte att vi ska ha samarbeten eller förhandla med SD. Jag tror att de är farliga för demokratin. Det är inte heller det vi föreslår, utan att vi ska lägga våra förslag om hur vi tycker att pensionerna ska bli bättre.

Läs mer:

Polisaspirant Lisa Nåbo vid rodret när SSU talar tuffare om brott och invandring

Så förvandlades pensionerna till en krutdurk

Ämnen i artikeln

SSU
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt