Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stadbolagets-agare-kvinnan-var-inte-inne-i-anderssons-bostad/

SVERIGE

Städbolagets ägare: ”Kvinnan var inte inne i Anderssons bostad”

Statsminister Magdalena Andersson.
Statsminister Magdalena Andersson. Foto: Lisa Mattisson

En kvinna som saknade tillstånd att vistas i Sverige greps i samband med att statsminister Magdalena Anderssons bostad skulle städas av en städfirma.

Nu säger städfirmans ägare att kvinnan inte befunnit sig i Anderssons hus.

Säpo vill inte bekräfta ägarens version.

– Vi kommenterar aldrig frågor som rör våra skyddspersoners säkerhet, säger kommunikationschefen Nina Odermalm Schei.

Det var strax före jul som Magdalena Anderssons privata bostad skulle städas av den städfirma som hon själv anlitat. Städpersonalen råkade av misstag utlösa inbrottslarmet i huset. När polisen kom till platsen greps en kvinna som varit efterlyst eftersom hon saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Detta har väckt frågor om säkerheten kring statsministern och bland annat säkerhetsexperter har ifrågasatt hur det är möjligt att en person med ett utvisningsbeslut har kunnat ha tillgång till Anderssons bostad.

Nu säger städfirmans ägare att kvinnan aldrig har städat hemma hos Magdalena Andersson och att hon heller inte varit inne i huset.

”Kvinnan satt i en bil på gatan utanför huset”, skriver ägaren i ett sms till DN.

Han hävdar att kvinnan inte varit anställd av honom och att endast hans egen anställda personal varit inne i Anderssons bostad.

”Varje gång vi varit på plats har vi legitimerat oss till Säkerhetspolisen”, skriver ägaren.

Han säger också att Säpo har haft avspärrningar kring Anderssons bostad och kontrollerat id på alla som kommit in där fram till att statsministern flyttat till sin tjänstebostad – Sagerska palatset.

Vid tillfället när larmets utlöstes hade Magdalena Andersson flyttat.

Ägaren vill dock inte svara på varför kvinnan satt i en bil i anslutning till Anderssons bostad om hon inte skulle in där och städa.

Säpo vill inte kommentera huruvida kvinnan befunnit sig i bostaden eller inte. Man vill heller inte berätta om de kontrollerat id på alla personer som städat hemma hos Andersson.

– Vi kan förstå att så som det har rapporterats om händelsen i media att det väcker en del frågor. Säkerhetspolisen omhändertar den här händelsen utifrån faktiska omständigheter. Vi kommenterar aldrig frågor som rör våra skyddspersoners säkerhet, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef.

Har ni en klar bild av händelseförloppet?

– Det kan jag tyvärr heller inte kommentera.

Säpo meddelade tidigare under söndagen att de nu kommer att ”se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med”.

I en intervju med Göteborgs-Posten på söndagen säger statsminister Magdalena Andersson att hon har anlitat den aktuella städfirman i flera år.

– Jag har naturligtvis alltid betalat vitt och jag frågade när jag anlitade dem om de har kollektivavtal. Jag ringde ett stort antal firmor innan jag hittade en som hade kollektivavtal, säger hon till tidningen.

På frågan om hon hade fått en sådan försäkran och om det på senare tid har förändrats, svarar hon G-P:

– Ja. Nu har de inte kollektivavtal, det har jag fått reda på nu.

Magdalena Andersson hävdar att hon har ”gjort de uppenbara sakerna som man alltid ska göra som kund”, men att man ”alltid kan fundera på om man borde gjort mer”.

Hon vill inte kommentera uppgifter om exakt var städaren har befunnit sig, om personen har varit inne i bostaden eller bara utanför, och hänvisar alla sådana frågor till Säpo.

Statsministern vill heller inte svara på om hon är orolig för sin egen säkerhet, när en person som inte får befinna sig i Sverige kunde komma så nära henne.

– Jag kommenterar aldrig min säkerhet. Däremot är det naturligtvis viktigt att myndigheterna klarlägger vad som faktiskt har hänt. Det är inte säkert att det som hänt är exakt som det speglas i media just nu, säger hon till G-P.

DN har sökt Magdalena Andersson för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Säpo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt