Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-04 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/starka-reaktioner-efter-uppgifter-om-naturbruksskolor-utan-djur/

SVERIGE

Starka reaktioner efter uppgifter om naturbruksskolor utan djur

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Skolor som inte har kostnader för egna djur och anläggningar ska inte kunna få ersättning för det av kommunen.

Det menar såväl regeringen som oppositionen efter uppgifterna i DN om att Realgymnasiet i Trollhättan kräver ersättning för sådana kostnader – trots att kommunen räknat ut att skolorna inte har dessa kostnader.

En av många som reagerade starkt på uppgifterna i DN var skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Hon är kritisk till att Realgymnasiet i Trollhättan kräver skolpeng för kostnader som kommunen menar att skolan inte har.

Istället för att hålla sig med egna hästar och stallar, hyr man in sig hos externa ridskolor dit man låter gymnasieeleverna åka skolskjuts.

Enligt kommunens beräkningar ska det i så fall inte kosta mer än 130 000 kronor per elev och år.

Men Realgymnasiet har vänt sig till domstol och kräver att få 230 000 kronor, ett belopp som är beräknat för skolor som håller sig med djur och anläggningar. Motiveringen är att det är så reglerna är utformade.

På Realgymnasiet i Trollhättan finns inga hästar och stallar. Men skolan kräver ersättning som är beräknad för skolor som håller sig med hästar.
På Realgymnasiet i Trollhättan finns inga hästar och stallar. Men skolan kräver ersättning som är beräknad för skolor som håller sig med hästar. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

– Även om jag inte längre blir särskilt förvånad, så blir jag fortfarande jätteförbannad när sådana här saker kommer fram, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Problemet är att vi tillåter vinstdrivande företag köpa och driva svenska skolor, menar hon.

– Det är kommunens politiker som ska styra och förfoga över de skattemedel som vi lägger på skolan. Men så länge vi har skolor där vinst är en drivkraft så kommer det här att fortsätta, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Kan konceptet att inte hålla sig med egna djur vara ett sätt att effektivisera som fler borde använda sig av?

– Ska man lära sig om djur är det bra om man också får träffa djur. Det handlar om att elever som går i en naturbruksskola ska kunna få ett jobb när de är klara. Jag har sett exempel där man tror att elever ska lära sig att sköta naturbrukets djur men får ett marsvin att gulla med, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Även Moderaterna har reagerat på uppgifterna i DN om att Realgymnasiet kräver skolpeng för kostnader som man enligt kommunens beräkningar inte har.

Partiets skolpolitiska talesperson Lars Hjälmered menar att skolans finansieringssystem behöver ses över.

– Att säkra kompetensförsörjningen till lantbruket och de gröna näringarna är viktigt för Sverige. Då är det centralt att gymnasieutbildningarna på området håller hög kvalitet, skriver han i ett mejl till DN.

Han utgår från att Skolinspektionen kommer att titta närmare på uppgifterna som har framkommit.

– Det finns skäl att se över hur naturbruksgymnasier ersätts, vilket DN:s granskning bekräftar, menar han.

Nuntorp är ett naturbruksgymnasium ute på landet norr om Vänersborg, med stallar, hästar och traktorer på skolans område.
Nuntorp är ett naturbruksgymnasium ute på landet norr om Vänersborg, med stallar, hästar och traktorer på skolans område. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Även Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Patrick Reslow efterlyser tydligare regler för skolans finansiering.

– Hela tanken är ju att vara nära djur och natur. Därför bör det vara krav på att hålla med egna djur, menar han.

Även han ser en risk med att eleverna inte får tillräckligt mycket praktik för att bli anställningsbara, och att dagens regler tillåter aktörer att utnyttja systemet på ett sätt som riskerar att förstöra för seriösa skolor.

Centerpartiets skolpolitiska talesperson Fredrik Christensson lyfter fram Skolinspektionens granskning som visar stora skillnader i skolornas kvalitet.

– Det är inte acceptabelt och drabbar främst eleverna som har rätt till utbildning av hög kvalitet, menar han

Christian Carlsson, som är Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson, menar att uppgifterna om Realgymnasiet ”hade varit skrattretande om det inte vore för att det går ut över eleverna”.

– Om skolpengen beviljas på felaktiga grunder då borde kommunen dessutom kunna kräva tillbaka utbetalade medel, skriver han.

Ämnen i artikeln

Friskolor
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt