Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/statsminister-magdalena-andersson-haller-presstraff/

SVENSK POLITIK

Statsministern om kritiken: Tror inte alla partier förstår allvaret

26 min. Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff.

Statsminister Magdalena Andersson (S) försvarar regeringens coronaåtgärder efter SD:s besked om att de ämnar KU-anmäla henne.

– Frågan man ställer sig borde inte vara: borde vi göra mindre utan borde vi göra mer, säger hon på en pressträff efter onsdagens partiledardebatt.

Statsministern upplever att inte alla riksdagspartier förstår hur allvarligt läget är i Sverige just nu, säger hon på pressträffen.

– Smittspridningen har ökat oerhört snabbt, säger Magdalena Andersson.

Sverigedemokraterna ska KU-anmäla statsministern med anledning av hanteringen av coronapandemin, sade partiledaren Jimmie Åkesson på onsdagsförmiddagens partiledardebatt.

– KU bör granska om de nya restriktionerna utifrån rådande lägesbild kan anses proportionerliga utifrån faran från enskildas liv och hälsa, sade Åkesson.

Åkessons kritik går är på samma linje som den som Liberalernas Nyamko Sabuni framförde på tisdagen. Sabuni sade då att hennes parti kommer rösta nej till att förlänga pandemilagen och menade att regeringen ”missbrukat sitt mandat”.

Men Magdalena Andersson avfärdar kritiken, både mot regeringens hantering av pandemilagen och mot de nya restriktionerna.

– Vi ser att antalet patienter har ökat med 40 procent den senaste veckan och risken att vi får en fortsatt belastning på vården är stor. Det gäller även andra yrkesgrupper och frågan man ställer sig borde inte vara: borde vi göra mindre utan borde vi göra mer.

– Jag har bjudit in partiledarna för information om regeringens coronapolitik som vi ska diskutera i eftermiddag. Just nu ligger förslag på riksdagens bord som de kan ta ställning till, säger Andersson.

Hon tillägger att oppositionen har haft gott om tid på sig att ha invändningar mot pandemilagen som infördes förra året.

Nyamko Sabuni är en av dem som frågat sig om det är på grund av covid-19 eller på grund av vårdtrycket från andra sjukdomar som influensa och vinterkräksjuka som restriktionerna införs. Statsministern menar att det är coronaviruset som motiverar de nya åtgärderna.

– Ett av motiven till att vi införde här åtgärderna är att vården är belastad av coronavirus men också av annat, säger hon och fortsätter:

– Men låter vi smittspridningen öka i en exponentiell takt så kommer för många människor bli sjuka för att vi ska kunna upprätthålla viktiga samhällsfunktioner.

Magdalena Andersson betonar vikten av att ta tredje vaccinsprutan och hänvisar till Folkhälsomyndighetens statistik över hur väl vaccinen fortfarande skyddar mot svår sjukdom.

Statsministern kommenterade också den förundersökning som har inletts på onsdagen om städhjälpen och den 25-åriga kvinnan som befann sig olagligt i Sverige.

– Det här visar att även vi som försöker göra rätt för oss kan råka göra fel. Det är viktigt för mig att alla som arbetar i Sverige ska göra det under sjysta villkor. Här finns det mer att göra.

Andersson säger att hon som socialdemokrat ser en stor vikt av att anställda har kollektivavtal och att hon frågade företaget om ett sådant ett fanns. Samtidigt menar hon att hon borde ha kollat upp frågan om kollektivavtal noggrannare.

– Det är något som jag får ta med mig i framtiden.

Magdalena Andersson lyfte också säkerhetspolitiken och understryker att det inte finns anledning att ändra den svenska inställningen till ett Natomedlemskap.

– Vi har ett spänt säkerhetsläge i vårt närområde och då är det inte läge att söka medlemskap.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt