Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/statsministern-vald-men-superonsdagen-fortsatter/

SVENSK POLITIK

Statsministern vald – men superonsdagen fortsätter

Magdalena Andersson (S) under statsministeromröstningen på onsdagen.
Magdalena Andersson (S) under statsministeromröstningen på onsdagen. Foto: Alexander Mahmoud

Magdalena Andersson (S) är vald till Sveriges statsminister. Men ännu är inte den politiska ”superonsdagen” över.

I eftermiddag följer budgetomröstning där det kommer bli klart vilken budget som kommer att gälla framöver.

Det gick vägen för Magdalena Andersson (S). Efter långa förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, som blev klara så sent som kvällen före omröstningen, valdes hon på onsdagsmorgonen till Sveriges statsminister.

174 ledamöter röstade grönt eller gult till Magdalena Andersson – medan 174 ledamöter röstade nej.

– Sverige är ett fantastiskt land och det finns så mycket som vi kan vara stolta över, men det är också tydligt att vi står inför flera allvarliga problem. Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att vi ska ta itu med detta, sade Magdalena Andersson vid en presskonferens efter voteringen.

Så röstade partierna
Så röstade partierna
*Amineh Kakabaveh (tidigare V). Håkan Svenneling (V) var frånvarande. Källa: Riksdagen

Men än är den politiska superonsdagen inte slut. Just nu pågår en budgetdebatt i kammaren – och under eftermiddagen ska riksdagen åter rösta: då om vilken budget som ska gälla.

Centerpartiet meddelade på onsdagsmorgonen att de valt att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, men att de inte kommer att släppa fram regeringens budgetförslag. De kommer i stället att rösta på sin egen budget, och sedan lägga ner sina röster i slutvoteringen.

– Den socialdemokratiska vänstersvängen är mycket oroande. Det avtal som presenterats mellan S och V drar regeringen ytterligare vänsterut, sade C-ledaren Annie Lööf till DN.

Centerpartiet släppte fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, men Annie Lööf har sagt att de inte kommer släppa igenom regeringens budget.
Centerpartiet släppte fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, men Annie Lööf har sagt att de inte kommer släppa igenom regeringens budget. Foto: Alexander Mahmoud

Centerns besked gör att det är möjligt att den nya statsministern kommer få regera på en budget som tagits fram av M, KD och SD. Och beskedet har fått Miljöpartiet att överväga om de kan sitta kvar i regeringsställning om regeringsbudgeten inte går igenom.

– Vi kommer under dagen att ta en allvarlig funderare på vad det här betyder för Miljöpartiet, sade Märta Stenevi, MP:s språkrör på förmiddagen.

Efter klockan 16 ska riksdagen rösta om vilken budget som kommer att gälla.

Läs mer:

Andersson om att oppositionens budget ser ut att gå igenom: ”Bedömer att jag kan styra landet med den”

C säger nej till regeringens budget – MP kan lämna regeringen

Ämnen i artikeln

Riksdagen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt