Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stenevi-hallengren-och-shekarabi-haller-presstraff-8-15/

SVENSK POLITIK

Stärkt ekonomi för personer med sjukersättning

18:09. Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och socialminister Lena Hallengren håller pressträff för att presentera budgetnyheter.

Bättre ekonomi för personer med sjuk- och aktivitetsersättning och utökad rätt till personlig assistans är några av de förslag regeringen lägger i budgeten för 2022.

TT Text

Fokus ligger på att ta Sverige framåt efter pandemin, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) vid en pressträff tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

– Mer måste göras för att alla ska få det bättre. Samhället måste vara som starkast när vi är som svagast, säger Stenevi.

Märta Stenevi (MP) under pressträffen.
Märta Stenevi (MP) under pressträffen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förslagen innebär bland annat en satsning på två miljarder kronor på en förstärkning av sjuk- och aktivitetsersättningen.

– Nu går vi fram med förslag om att garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen ska höjas. Det kommer innebära bättre ekonomi för 160 000 människor, en grupp som vi vet är ekonomiskt sårbar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Rätten till assistans för tillsyn ska stärkas och fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att föräldraansvaret smalnas av.

– Sammantaget leder de här förändringarna till att 2 000 personer, varav ungefär 800 barn får rätt till assistans. Det är en lättnad för många vuxna och barn som slipper gå runt med en klump i magen och fundera på hur assistansen ser ut framöver, säger socialminister Lena Hallengren.

Man vill även höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med barn i åldrarna sju till tio år samt inrätta ett nationellt kunskapscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt