Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stockholm-far-eu-medel-for-att-skynda-pa-klimatomstallningen/

SVERIGE

Stockholm får EU-medel för att skynda på klimatomställningen

Stockholm är en av 100 utvalda klimatstäder i EU som får medel för att blir klimatneutrala redan 2030.
Stockholm är en av 100 utvalda klimatstäder i EU som får medel för att blir klimatneutrala redan 2030. Foto: Mats Schagerström

Stockholm är en av hundra utvalda klimatstäder i EU som nu får dela på 3,4 miljarder kronor för att bli klimatneutrala redan 2030.

– Med medel från EU kan vi påskynda vår process att bli klimatneutrala, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Sju svenska städer finns med bland de 100 utvalda klimatstäder som EU-kommissionen presenterade på torsdagen. Utöver Stockholm är även Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Umeå och Gävle representerade i nätverket.

– Vi är hedrade och stolta. Att bli utvalda öppnar upp för Stockholm att ta nästa steg i ett klimatarbete som redan ses som en internationell förebild, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Klimatstäderna ska vara föredömen och nå klimatneutralitet redan 2030, vilket är 20 år före EU:s mål att vara klimatneutralt till 2050. Alla städer får skriva på ett klimatkontrakt, som dock ej är juridiskt bindande, om hur målet ska uppnås.

I potten finns totalt 3,4 miljarder kronor som städerna kan ansöka om för att minska sina utsläpp med ny teknik och innovationer. Stockholm hoppas få klimatmedel för att bland annat förbättra laddinfrastrukturen för elfordon, fortsätta arbetet med att minska andelen plast i avfallet samt att kunna jobba mer aktivt med digitalisering.

– Klimatomställningen innebär betydande investeringar och med medel från EU kan vi påskynda vår process att bli klimatneutrala, säger Anna König Jerlmyr.

Läs mer:

Stockholm trappar upp klimatmål för att bli bäst i EU

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt