Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stockholm-nara-att-vara-en-15-minutersstad/

SVERIGE

Stockholm nära att vara en 15-minutersstad

Hela 96 procent av stockholmarna når det de behöver för det dagliga livet inom 15 minuter, till fots eller på cykel.
Foto: Nicklas Thegerström

De allra flesta stockholmare har det utbud av varor och tjänster de behöver inom 15 minuters cykeltur eller promenad, visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

– Det är attraktivt och bidrar till att Stockholm lockar global talang, säger vd Andreas Hatzigeorgiou.

Den Parisbaserade urbanisten Carlos Moreno ses som arkitekten bakom konceptet 15-minutersstaden. Det grundar sig i sex sociala och urbana funktioner som bör nås inom 15 minuter till fots eller på cykel. Funktionerna inkluderar boende, arbete, handel, sjukvård, utbildning och underhållning.

– Vi tittar lite mer nyanserat på arbete. Vi har haft som vana att pendla till jobbet, men det beteendet förändrades under pandemin, mycket mer arbete kommer att ske i hemmet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Dessutom behövs ett antal ”tjänsteleverantörer” inom en 15-minutersradie, som apotek, grönytor och parker, brandbekämpning, polis och räddningstjänst, fritids- och matställen. Det finns, enligt Andreas Hatzigeorgiou, likheter med hur städer såg ut före industrialismen och bilens intåg, då olika funktioner fanns i samma kvarter

– Människor vill ha ett stort utbud av tjänster och service nära sig, det innebär ett enklare och klimatsmart sätt att leva och skapar ett välbefinnande. I Stockholm är en stor del av arbetet med 15-minutersstaden redan gjort, säger han.

Men Stockholm stad är inte bara en 15-minutersstad, utan även en 5-minutersstad.

72 procent av de cyklande eller gående invånarna bor i en 5-minutersstad – de når det de behöver på 5 minuter – och hela 96 procent bor i en 15-minutersstad.

I Stockholms län är andelen som bor i en 5-minutersstad 50 procent, och andelen som bor i en 15-minutersstad 84 procent. Alla invånare i länet kan inom en 15 minuters cykeltur nå grönområden, parker eller torg och hela 98 procent om de promenerar.

I Nykvarn, Värmdö och Ekerö är andelen av befolkningen som bor i en 15-minutersstad under 40 procent. De kommuner som, likt Stockholm, ligger över 90 procent av invånarna är Solna, Lidingö och Sundbyberg.

Enligt Handelskammaren bekräftar rapporten att Stockholm, liksom flera andra moderna och urbana 15-minutersstäder runt om i världen, till exempel Paris, Barcelona, Sydney, främjar en ökad livskvalitet

”Om vi drar 15-minuterskonceptet för långt kan vi bygga in segregation, att människor inte ser ett behov av att resa och ta sig ur sin egen bubbla”, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Foto: Anders Wiklund/TT

– Vårt mål på Handelskammaren är att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion till 2035, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Den starkaste kritiken mot 15-minutersstaden går ut på att områden kan tappa kontakten med den övriga staden och att konceptet bidrar till gentrifiering. Om städer fokuserar på områden som redan gynnas av ett centralt läge, och allt fler invånare med låga inkomster och låg utbildning hamnar längre ut från city, försämras deras livskvalitet och stadens dynamik.

– Det är min största farhåga. Om vi drar 15-minuterskonceptet för långt kan vi bygga in segregation, att människor inte ser ett behov av att resa, ta sig ur sin egen bubbla och ha utbyte med andra delar av staden, säger Andreas Hatzigeorgiou.

För att motverka det måste Stockholm, enligt honom, investera mer i en bra kollektivtrafik och annan mobilitet.

Samtidigt, står det i rapporten, kan ett koncept som 15-minutersstaden ge insikter i vilka aspekter som gör en stad till en bra plats att leva och arbeta i. Men det säger ingenting om själva kvaliteten på det utbud av dagliga behov som kan nås inom de utsatta 5 eller 15 minuterna.

Läs mer:

Alla stadsdelar i Stockholm spås växa till 2031 – utom Södermalm

Nu vill politikerna befolka Stockholms city igen