Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stockholm-skjuter-till-100-miljoner-till-skolorna-nasta-ar/

SVERIGE

Stockholm skjuter till 100 miljoner till skolorna

Skolborgarråd Emilia Bjuggren och finansborgarråd Karin Wanngård kallade till pressträff under tisdagsförmiddagen.
Foto: Jonas Lindkvist

Stockholms skolor är hårt ekonomiskt pressade. På tisdagen presenterade den rödgröna majoriteten i stadshuset förslag på hur krisläget ska hanteras.

Beskedet: de kommunala grundskolorna får ett tillskott på 77 miljoner kronor för 2023.

– Bra men inte tillräckligt, säger David Gustafsson, ordförande för Sveriges lärare i Stockholm, som krävt en tilläggsbudget för skolorna på 250 miljoner kronor.

Stockholms skolor har larmat om att de befinner sig i ekonomisk kris. Tidigare i år konstaterade Utbildningsnämnden i en beräkning att 103 av 126 kommunala grundskolor skulle gå med stora underskott under året. Sedan i februari i år har 40 grundskolor kallat lärarfacket till neddragningsförhandlingar.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har tidigare sagt till DN att pengarna från kommunen är slut. Hennes förhoppning är istället att det dystra ekonomiska läget ska ljusna. Enligt den rödgröna majoriteten i stadshuset ska skolorna använda sina sparade reserver för att täcka upp för de massiva underskotten.

Karin Wanngård (S).
Foto: Jonas Lindkvist

På tisdagsförmiddagen kallade Bjuggren och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till en pressträff i Stockholms stadshus där de presenterade nya förslag på åtgärder för att parera situationen i stadens skolor.

– Vi ger ett tillskott på 102 miljoner till skolorna, sade Emilia Bjuggren på pressträffen.

– På grund av hur skolsystemet är uppbyggt går 25 av dessa miljoner till friskolor.

– 77 miljoner går ut till de kommunala rektorerna, sade hon.

Pengarna tas från kommunens Centrala medelsreserv. Beslutet tas i juni i samband med att årsredovisningen tertialrapport 1 presenteras.

Oppositionen i Stockholms stad välkomnar det rödgröna styrets tillskott till skolorna men tycker att det är alldeles för litet. Jan Jönsson, som engagerat sig mycket i skolfrågan, säger att Liberalerna i staden kommit fram till att det går att få fram 197 miljoner extra till de kommunala skolorna i år bara genom omfördelning mellan stadens nämnder och olika områden.

– Det handlar om att prioritera det som är viktigt och skjuta upp andra saker till framtida år, säger han till DN.

Han nämner satsningar på extra trädvård i miljöförvaltningen, en cykeljour för gatuunderhållning och ett inrättande av ett center för Cirkularitet och återvinning som rödgröna satsningar som skulle kunna stå tillbaka i år till fördel för utbildning och situationen i de kommunala skolorna.

– Vi tycker inte att det är kommunala superviktiga angelägenheter, säger han.

Moderaternas gruppledare i staden Christofer Fjellner säger att han inte förstår varför det rödgröna styret inte tar av de pengar som finns i kommunen för att täcka upp för skolornas pressade ekonomi.

– Det här kommer inte att räcka för att hindra att personal försvinner från Stockholms skolor. Det är inte ens hälften av det som behövs.

Skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).
Foto: Jonas Lindkvist

När nyheten når David Gustafsson, ordförande för facket Sveriges lärare i Stockholm, som nyligen ordnade en demonstration mot nedskärningarna i Stockholms kommunala skolor, blir han glad.

För några dagar sedan lämnade facket över sin lista på 11 000 namn som skrivit under kravet på en tilläggsbudget på 250 miljoner, till de styrande politikerna.

– 77 miljoner är inte i närheten av det vi behöver men det visar ändå att allt slit och jobb som vi har lagt ned på det här har gett resultat. Det är ett tillskott som gör att vi kan hålla näsan över vattenytan under det här året, säger han till DN.

Han betonar vikten av att det rödgröna styret för nästa år lägger en elevschablon till skolorna som täcker upp för kostnaderna för 2024 som enligt förvaltningens prognoser är fortsatt höga.

– Annars hamnar vi i samma situation igen, säger David Gustafsson.

Fakta.Detta har hänt

• Februari. Utbildningsnämndens första prognos för året visar att 103 av 126 kommunala grundskolor går mot underskott med sammanlagt 265,9 miljoner kronor. 88 av dem kommer att uppnå kravet på en budget i balans när de tar av sina sparade reserver. 15 stycken kommer använda upp sina sparmedel och ändå gå med underskott.

”Det är viktigt att anpassa kostnaderna efter budgetförutsättningarna snarast möjligt”, skriver utbildningsförvaltningen i prognosen.

• Sedan mars i år har lärarfacket i Stockholm blivit kallade till 40 förhandlingar om neddragning av personal på 40 olika kommunala skolor på grund av det ekonomiska kritiska läget.

• Det är främst lärare, elevassistenter, lärarassistenter och speciallärare och specialpedagoger som drabbas och kommer att hamna i kommunens övertalighetspool eller omplaceras.

• Skolborgarrådet (S) i Stockholm säger att det är regeringens ansvar att skjuta till pengar för att rädda skolorna. Skolministern (L) säger att det är kommunens ansvar.

Källa: Utbildningsnämndens februariprognos och Sveriges lärare i Stockholm

Läs mer:

Tusentals protesterade mot nedskärningarna i skolan: ”Orkar inte släcka fler bränder”

Hårda sparkrav väntar Stockholms grundskolor

Skolministern vill inte ge mer pengar till skolorna

Gärdesskolan står inför kraftiga besparingar

Bredängsskolan tvingas ta bort elva tjänster