Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stockholmspolisen-under-hard-press-facket-gar-pa-knana/

SVERIGE

Stockholm får förstärkning med ett hundratal poliser

Flera personer greps vid Gullmarsplan på fredagen, misstänkta för grovt vapenbrott.
Foto: Magnus Hallgren

Inom de närmsta dagarna får Stockholmspolisen förstärkning med ett hundratal ingripandepoliser.

”Med den senaste tidens utveckling av skjutningar och sprängningar ser vi behov av att skicka ytterligare förstärkningar till Stockholm för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår och att öka bevakningen på flertalet platser”, säger Johan Olsson, chef Noa, i ett pressmeddelande.

Stockholmspolisen är satt under hårt tryck efter den senaste tidens våldsvåg.

”Det är ett mycket välkommet tillskott. Vi gör allt vi kan för att bryta den allvarliga våldsspiral som regionen befinner sig i nu och behöver ytterligare resurser. Vi ser väldigt positivt på att kollegor från andra delar av Sverige förstärker arbetet i Stockholm”, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionspolischef i Stockholm.

Utredningar om grova våldsbrott kräver stora resurser och under den senaste tiden har gängkonflikter ökat arbetsbelastningen i huvudstadsområdet, med en lång rad skjutningar och sprängningar.

Bara under fredagskvällen och natten till lördagen inträffade fem grova brott.

– Det är slitsamt, framför allt på utredarsidan. De går på knäna, säger Kjell Ahlin, ordförande för Polisförbundet i Stockholm.

– Man blir bestört när man vaknar upp en lördagsmorgon och ser allt det här. Rent allmänt sedan det här eskalerade ytterligare efter jul så har den ökat katastrofalt. Det handlar om såväl utredare som inom yttre tjänst, men tyngst belastade är utredarna.

Polisen på plats efter en explosion i Årsta 19 januari.
Foto: Magnus Hallgren

Redan i början av året pågick närmare 400 förundersökningar med kopplingar till gängkriminalitet. I 175 av dessa satt personer häktade. Det visar att polisen också har lyckats väl i sitt arbete, enligt Kjell Ahlin.

– Vi gör vad vi kan och gör ett bra jobb, annars skulle det inte sitta så många frihetsberövade. Jag ser allt jobb poliserna gör just nu, de försöker verkligen göra skillnad, säger han.

Ett beslut om förstärkning fattades förra året – och det rör sig om utredare, analytiker, ingripandepoliser och tekniker, skrev DN i december. Beslutet gäller i sex månader och det rör sig om poliser från hela Sverige. Huvudstadsregionen har just nu lånat in omkring 190 poliser från andra regioner för att klara den hårda arbetsbelastningen, säger kommenderingschef Hanna Paradis till P4 Stockholm.

Lördagens besked innebär ytterligare en förstärkning, som i första hand kommer att gälla de kommande två veckorna

En biljakt vid Gullmarsplan slutade med att de flyende kraschade.
Foto: Magnus Hallgren

I Stockholm finns 52 kriminella nätverk och 1 500 individer som bedöms som gängkriminella, enligt polisen.

– Vi har två pågående konflikter just nu som vi följer väldigt nära. Men vi har också många andra konflikter som skulle kunna vara aktuella i morgon, sade polischef Hanna Paradis vid pressträffen.

Paradis är kommenderingschef för den så kallade särskida händelse som inletts för att hantera den eskalerande våldsutvecklingen.

En 36-årig man från Uppsala, kallad ”Kurdiska räven”, misstänks ligga bakom flera av skjutningarna och sprängningarna den senaste tiden, vilket DN tidigare skrivit om. Det rör sig om en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall, styrd av en 24-åring från ett kriminellt nätverk i södra Stockholm. Kurdiska räven befinner sig i Turkiet, som nekat till att lämna ut honom.

Läs mer:

Fredagsnatten: Man ihjälskjuten, två bostäder beskjutna, biljakt och sprängdåd

Polisen: ”Kurdiska räven” bakom flera av våldsdåden

Stockholmspoliserna har blivit 131 färre

Kristersson om våldsvågen: Extremt våldskapital

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt