Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stopp-och-forseningar-i-tagtrafiken-efter-elfel-i-hassleholm/

SVERIGE

Tågkaoset fortsätter – inte löst förrän måndag

Centralstationen i i Hässleholm.
Centralstationen i i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Problemen med tågtrafiken i södra Sverige drar ut på tiden, med inställda tåg och förseningar som konsekvens.

Enligt Trafikverkets nya prognos kommer trafiken inte att gå som normalt igen förrän på måndag.

TT Text

Felet ligger mellan Hässleholm och Ballingslöv och har, sedan åtminstone klockan nio på söndagsmorgonen, påverkat trafiken på sträckorna Malmö–Stockholm och Malmö–Kalmar.

Förhoppningen var att normalt trafikläge skulle återupptas vid 15.30-tiden, men ny prognos är måndag.

Konsekvenserna för tågtrafiken i södra Sverige är stora. Enligt Trafikverket är Öresundstågen inställda mellan Hässleholm och Osby i båda riktningarna. Krösatågen är inställda mellan Hässleholm och Älmhult i båda riktningarna.

Anledningen är ett elfel på grund av en riven kontaktledning i Hässleholm. Till en början var Hässleholms station strömlös och flera linjer söderut, mot Kristianstad och Malmö, påverkades men kunde successivt tas i bruk, uppger Skånetrafiken.

Vid 14.30-tiden meddelade Skånetrafiken att ett spår mellan Hässleholm och Ballingslöv var farbart – men den sträckan drabbades av signalfel.

– Det gör att inte all trafik går fram. Nu har man från Trafikverkets sida prioriterat snabbtåg och långa godståg, säger Skånetrafikens presskontakt Magnus Andersson till TT.

Han säger att det är många som drabbas.

– Ja, det är det. Det drabbar Öresundstågen Malmö–Kalmar och där är det ett stort resande på söndag eftermiddag och kväll, så vi hoppas att det inte dröjer till i morgon att vi kan köra trafik.

– Vi rekommenderar våra resenärer att möjligen avvakta då vi har svårt att få fram bussar som ersättningstrafik just nu.

Ämnen i artikeln

Skåne
Tåg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt