Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stor-narkotikaharva-i-vastsverige-nio-atalas/

SVERIGE

Stor narkotikahärva i Västsverige: Nio åtalas

Nio personer åtalas i en stor narkotikahärva i Västsverige, där miljontals narkotikaklassade tabletter ska ha sålts på internet.

Polisen tror sig nu ha stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och dopningspreparat på internet.

TT Text

Sex personer misstänks ha varit delaktiga i försäljning av narkotika, dopningspreparat och läkemedel i Västsverige. Enligt åklagaren ska försäljningen ha varit mycket organiserad och omfattande, och genererat stora vinster.

”Den har skett genom svårupptäckta, krypterade nätverk, men även till viss del på det öppna internet. Det har möjliggjort att narkotika, dopningspreparat och läkemedel enkelt kunnat spridas till ett mycket stort antal personer utan kontroll över vilka dessa personer är, deras hälsotillstånd eller deras ålder”, säger kammaråklagare Petra Hallin vid Åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet ska drygt 1,7 miljoner narkotikatabletter ha sålts. Ytterligare ett hundratusental narkotiska tabletter samt 750 000 enheter dopningspreparat har tagits i beslag.

Personerna åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen och brott mot lagen om handel med läkemedel. Ytterligare tre personer är åtalade för grovt penningtvättsbrott.

Två av de åtalade ses som huvudmän i fallet och har suttit frihetsberövade sedan i februari 2021. De misstänks ha rekryterat personer som har hjälpt till med försäljningen.

”Flera av de tilltalade har kopplingar till ett större svenskt företag, varav de två häktade har högre befattningar inom företaget. Dessa två har använt sig av sin arbetsgivare genom att bland annat ha gjort beställningar och tagit emot försändelser i företagets namn, samt haft fysiska möten och förvarat dopningspreparat i lokalerna”, säger kammaråklagare Rebecca Budell vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

Enligt åtalet finns det en större organisation bakom den grupp personer som nu åtalas, och ytterligare personer kan komma att misstänkas för inblandning.

Polisen tror sig i och med åtalet ha stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och dopningspreparat på internet, skriver de i pressmeddelandet.

”Detta kan vara en av Fyrbodals största och mest omfattande narkotikabrottsutredningar. Vi har hanterat extremt mycket utredningsmaterial och slutprodukten består av 11 olika förundersökningar som tillsammans uppgår till mellan 7 000-10 000 sidor”, säger Thomas Fransson, utredare vid sektionen för grova brott i polisområde Fyrbodal.

Totalt har cirka 5 000 köpare av narkotika, dopningspreparat och läkemedel identifierats. Arbetet med att utreda köparnas brottsliga gärning pågår.

”Att gärningsmännen har rekryterat personer till sin försäljning utifrån sin professionella yrkesroll samt att de inte haft någon kontroll på till vilka de säljer till gör det extra allvarligt. Många av de personer som är köpare av dopningsmedlen och narkotikan lever ett till synes vanligt liv. I några fall är narkotikan beställd i deras barns namn”, säger poliskommissarie Per Björkman, spaningsledare i polisområde Fyrbodal.

Försäljningen ska ha skett delvis på den krypterade marknadsplatsen Flugsvamp 3.0 på Darknet, men även på det öppna internet. Åtminstone fyra kända internetsajter berörs, varav flera nu stängts ned.

Läs mer:

Massiv ökning av knarkbeslag i Göteborg

Polisen börjar mäta narkotika i Göteborgs avloppsvatten

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt