Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/stora-delar-av-systemet-fortfarande-nere-i-kalix-efter-it-attacken-brattom-nu/

SVERIGE

Stora delar av systemet fortfarande nere i Kalix efter it-attacken: ”Bråttom nu”

Natten mot den 16 december slog hackare till mot Kalix kommun.
Natten mot den 16 december slog hackare till mot Kalix kommun. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix

Stora delar av datorsystemet är fortfarande obrukbart efter hackerattacken mot Kalix kommun. Vårdpersonal tvingas fortsätta att arbeta analogt eftersom återställningen tar längre tid än väntat, konstaterar krisledningsgruppen.

– Det är bråttom nu inför nästa månads fakturor och löner, säger kommundirektör Maria Henriksson.

Kalix kommun räknade med att kunna se slutet på driftstörningarna under veckan efter hackerattacken som inträffade natten mot den 16 december, berättar kommundirektör Maria Henriksson. Men efter ett möte på måndagen meddelade krisledningsgruppen att det kommer att ta längre tid än så.

It-tekniker arbetar i dagsläget med att gå igenom över 500 persondatorer för att rensa dem från en eventuell skadlig kod.

– Vi trodde att vi skulle ha våra primära system uppe vid det här laget. Men det tar betydligt längre tid än vad vi trott då man har beslutat att ta in alla datorer för att blåsa dem, säger Maria Henriksson och fortsätter:

– Än så länge är endast tio procent genomgångna. Enligt nya beräkningar så kommer det att ta minst två veckor till för prioriterade datorer och system, för resterande datorer och operativsystem handlar det om ett par månader.

De prioriterade områdena handlar om liv och hälsa. Även vatten och avlopp, löner, ekonomi och fastighetsövervakning, enligt Maria Henriksson.

Hackerattacken som konstaterades handla om ett utpressningsvirus, ett så kallat ransomware-angrepp, har inneburit stora utmaningar för all samhällsservice. Verksamheterna fick mycket snabbt återgå till att arbeta analogt med papper och penna.

Inom hemtjänsten har man fått ta upp rutiner från förr, vilket har påverkat brukarna positivt snarare än negativt, menar Maria Henriksson.

– Det har varit uppskattat att vårdpersonalen behövt ha fler dialoger med brukarna och deras anhöriga. De har även haft tillgång till flera telefonnummer för extra stöd. Vi har däremot inte kunnat ta emot några felanmälningar vilket har inneburit att personalen fått göra andra rutinkontroller vilket är tidsödande, säger hon.

Inledningsvis fanns farhågor om att de kommunanställdas löner inte skulle kunna betalas ut före jul. Hemsidan och webbmejlen har legat nere. Men lönerna säkrades och kommunens personal ska nu även kunna använda e-posten igen.

– Vi har haft jullovet på oss att ordna upp en del. Men nu är det väldigt bråttom med fakturorna – många av de som annars arbetar administrativt har nu i stället bistått i arbetet med datorerna för att snabba på processen, säger hon.

Nästa steg blir att planera inför hur man ska säkra den nya it-miljön och hur mycket resurser som ska avsättas till det.

– Vi måste reda ut hur vi ska se på framtidens datamiljö. Det tror jag att flera kommuner funderar på nu.

Läs mer:

Hackarattacken tvingar Kalix att använda pappersbrev

Ämnen i artikeln

It-säkerhet
Norrbotten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt