Stormen Hans krossade hans livsdröm: ”Tar hand om spillrorna”
1 min 36 sekVideon är 1 min 36 sek lång.Minst 100 hektar skog, det vill säga 70 fotbollsplaner, av Stefan Stenbergs skog blåste omkull efter stormen Hans framfart.
MALÅ. För en månad sedan drog stormen in över Malå med skyfall och kraftiga vindbyar. När ovädret passerat insåg Stefan Stenberg att skogen han ärvt var borta.
– Det är jobbigt att ta hand om spillrorna av den livsdröm man hade, säger Stefan Stenberg.
Den 8 augusti drog stormen Hans in över Västerbotten med skyfall och kraftiga vindbyar. Hemma hos Stefan Stenberg i Brunträsk utanför Malå forsade vattnet nedför fönsterrutan. När regnet avtagit såg Stefan Stenberg något han aldrig sett förut.
– Jag såg horisonten där borta, säger han och pekar ut genom köksfönstret.
– Det har jag aldrig gjort förut, innan ovädret var det skog i vägen.
Stefan Stenberg hade en dröm om att övergå till ett hyggesfritt och mer klimatsmart skogsburk. Nu är en stor del av hans skog borta och kvar är ett stort hygge. Foto: Erik Simander
Han tog på sig stövlarna och gick ut på gården. På den branta backen bakom huset var skogen han en gång ärvt borta. Tall efter tall låg på marken.
– När jag såg förödelsen runt huset förstod jag hur illa det var. I första hand tänkte jag inte så mycket på min egen skog utan prioriterade att ordna röjning av vägen in till Malå, berättar Stefan Stenberg.
Trots att det gått mer än en månad sedan stormens framfart, syns fortfarande tydliga spår i kommunerna Norsjö och Malå. Telefonledningar har rivits ner, träd lutar mer än tornet i Pisa och skog för hundratalsmiljoner kronor har förstörts.
Bild 1 av 4
Kilometer efter kilometer ligger träd på marken efter stormen Hans.Foto: Erik Simander
Bild 2 av 4
Några få tallar står kvar på ett av Sveaskogs områden som drabbats allra värst.Foto: Erik Simander
Bild 3 av 4
Tall efter tall ligger numera ner på marken utanför Malå.Foto: Erik Simander
Bild 4 av 4
Det kommer dröja minst en månad till innan Stefan Stenberg är klar med att röja undan alla stormfällda träd.Foto: Erik Simander
Stefan Stenberg är en av de privata skogsägare som drabbats värst. Minst 100 hektar skog, det vill säga 140 fotbollsplaner, har blåst omkull. En förlust på minst fyra miljoner kronor.
– Pengar är inte allt. Det som känns mest surt är att jag inte kommer kunna uppfylla mina drömmar. Men det finns de som har det mycket värre, de som bor i Ukraina till exempel, säger han.
En dröm var att övergå till ett hyggesfritt och mer klimatsmart skogsbruk. En annan att om tre år gå ner i tid från sitt jobb som skogsmaskinförare åt Sveaskog och istället satsa på en egen verksamhet.
Stefan Stenberg har bott i Brunträsk hela sitt liv. Skogen har han ärvt och tanken var att om tre år gå ner i tid från sitt jobb för att kunna starta eget. Nu blir det inte så. Foto: Erik Simander
– Planen var att använda eget virke till att bygga turistboenden i skogen. Men där boendena skulle stå har skogen blåst omkull och virket jag hade tänkt använda försvinner nu till sågverk.
Kostnaden för att ta hand om den stormfällda skogen kommer att bli en dyr historia. Dels är det svårare och mer tidskrävande att avverka skog som ligger ner än skog som står upp, dels är det farligare.
Stefan Stenberg hade tur i oturen. Till vardags arbetar han med att köra skogsmaskin åt Sveaskog vilket gör att han snabbt kunde ta hand om den stormfällda skogen. Foto: Erik Simander
Träd som blåst omkull kan hamna i spänn vilket gör att man behöver kapa dem på exakt rätt ställe.
– Om du kapar roten som trädet sitter fast i utan att ha lossat på spänningen kan du bli ihjälslagen när trädet rätar ut sig, förklarar Stefan Stenberg.
Han hade dessutom valt att inte stormförsäkra sin skog eftersom premien kändes för dyr jämfört med vad han skulle få ut av den, något han nu ångrar.
– I dag kan jag villigt erkänna att det hade varit bra med en försäkring. Den hade bidragit med några hundratusen vilket inte hade täckt alla kostnader, men gjort en skillnad.
Han är tacksam för all hjälp han fått från bland annat arbetskamrater. Utan stödet hade han varken orkat ta hand om alla stormfällda träd eller kunna sova.
Träden närmast huset får Stefan Stenberg ta rätt på för hand. Det är tungt och tar lång tid, men jobbet måste göras. Foto: Erik Simander
– Det är tungt att varje dag sitta och köra skogsmaskin på sin egen skog. Mentalt är det jobbigt att ta hand om spillrorna av sin livsdröm, säger Stefan Stenberg.
Har du hunnit fundera på någon ny dröm?
– Nej, nu står jag på ruta ett igen.
Några kilometer bort, på något som liknar ett kalhygge, är en skogsmaskin i full färd med att samla ihop tallar från marken. Det sticker i näsan av den söta men samtidigt fräna talldoften.
– Vi på Sveaskog vill inte ha så stora hyggen men nu kommer det bli det här på grund av stormens härjningar. Det är verkligen ett sår i naturen, säger Nils Nilsson, produktionsansvarig i Västerbotten på Sveaskog.
Nils Nilsson är produktionsledare på Sveaskog i Västerbotten. Han har lagt en plan för att ta hand om all stormfälld skog men faller snön, då ryker planen. Foto: Erik Simander
Totalt har 6 500 hektar, ett område lika stort som Umeå och Sundsvalls tätorter tillsammans, av Sveaskogs skogsmark i Malå och Norsjö påverkats. 3 500 hektar har kraftig påverkan, där har skogen helt blåst omkull medan resten har påverkats fläckvis. Skogen som nu ligger vid Nils Nilssons fötter, skulle egentligen inte ha avverkats på många år.
– Det här är skog vi inte hade tänkt avverka förrän om kanske tio till tjugo år. Nu är vi Sveaskog och har resurser för att ta hand om det här, men för många privata skogsägare lokalt är det här en jättekatastrof, säger Nils Nilsson.
Under ett normalår föryngringsavverkar och gallrar Sveaskog cirka 900 hektar skogsmark i Malå. Nu behöver skogsbolaget ta hand om närmare 3 000 hektar, 4 300 fotbollsplaner, stormfälld skog i området. Plus den stormfällda skogen som privata skogsägare behöver hjälp att bli av med.
Det är ett sargat landskap som Nils Nilsson ser ut över. Ett så här pass stort hygge är inte det han hade tänkt sig. Foto: Erik Simander
För att klara den enorma uppgiften har 21 huggarlag med tre-fyra personer i varje, flyttats till Malå och Norsjö. Under hösten kommer det öka till 25-30 stycken huggarlag. Planen är att hinna ta hand om all skog innan sommarsemestern nästa år, men det är en kamp mot klockan.
– Mellan januari och mars kommer vi inte kunna göra något. Innan dess är det mycket som kan ställa till det. Kommer det en halv meter snö om en månad är hela planen bortkastad, säger Nils Nilsson.
Hur stressad är du?
– Det går inte att gå runt och vara stressad över det här, då skulle jag inte få vara annat.
Svenska stormar vi minns
Gorm och Egon 2015 – Gorm fällde mellan 2 och 2,5 miljoner skogskubikmeter och Egon ytterligare 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter över hela Götaland.
Hilde 2013 – Drabbade främst skogarna i Västerbottens län. 3,5 miljoner skogskubikmeter fälldes.
Gudrun 2005 – Stormen fällde 75 miljoner kubikmeter skog, motsvarade 3 årsavverkningar i Götaland. 50 000 skogsägare drabbade och flera människor dog.
Källa: Föreningen Skogen
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.