Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/storsta-polisinsatsen-sedan-pavens-besok-sa-blir-sakerheten-under-malmoforumet/

SVERIGE

Största polisinsatsen sedan påvens besök – så blir säkerheten under Malmöforumet

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö och ansvarig för polisens arbete med Malmöforumet.
Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö och ansvarig för polisens arbete med Malmöforumet. Foto: Anders Hansson

Avspärrade gator och en stor polisnärvaro väntar Malmöborna när ett stort antal statschefer väntas besöka staden för den stora internationella konferensen om antisemitism om en månad.

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, som även går under namnen Malmöforumet samt ”Remember – react”, skulle egentligen ha ägt rum för ett år sedan, när 75 år gått sedan andra världskrigets slut. Men coronapandemin ledde till att stormötet tvingades skjutas upp ett år.

Runt 50 stats- och regeringschefer är inbjudna till konferensen som äger rum på Malmömässan i Hyllie den 13 oktober men först om ett par veckor, när anmälningstiden löpt ut, blir det känt vilka som kommer till staden. Utöver de europeiska länderna är bland andra USA, Israel, Ryssland och Rwanda inbjudna, och Israel har redan anmält sitt deltagande. Dessutom väntas representanter från de stora techföretagen inom sociala medier: Facebook, Twitter, Google och Tiktok, då ett av konferensens fyra teman är antisemitism i sociala medier. Totalt väntas mellan 350 och 400 personer delta.

– Många av de konspirationsteorier som far runt har en antisemitisk bas och grund, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg och ansvarig projektledare från Malmö stad.

Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen och bekämpande av antisemitism och andra former av rasism är övriga teman.

Säkerhetsarbetet kring konferensen kommer att vara omfattande. Dels beroende på de väntade gästerna, men också på grund av dess tema. Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö och ansvarig för polisens arbete med Malmöforumet, säger att senast polisen i Malmö höll i en liknande insats var vid påvebesöket för fem år sedan. Men den här gången väntas ännu fler deltagare. Hur många poliser som kommer att arbeta med operationen vill han inte gå in på men poliser från andra delar av landet kommer att arbeta i Malmö under insatsen. Säkerhetspolisen är också med i arbetet.

– En konferens av den här storleken med stats- och regeringschefer från olika länder kommer att innebära avspärrningar i trafiken och i geografin. Jag vill vädja till förståelse, det kommer att bli längre transporttider och man kommer inte att komma fram som man brukar, säger Mattias Sigfridsson.

Per-Erik Ebbeståhl säger att även om restriktionerna kopplade till coronapandemin lättat i oktober bör de Malmöbor som har möjlighet att jobba hemifrån överväga att göra det under konferensdagen.

– Det är viktigt att man börjar planera sin vardag för den här veckan utifrån de störningar som kan uppstå. Det är en idé att fundera på hur man lägger upp sitt arbete de här dagarna.

Enligt Skånetrafiken kommer främst vissa busslinjer att påverkas, för tågtrafikens del väntas inte lika stora störningar. Resenärer uppmanas att följa läget i kollektivtrafiken noga i appen eller på hemsidan.

Mattias Sigfridsson säger att det främst är det samlade skyddsvärdet på de väntade gästerna som ligger bakom det omfattande säkerhetsarbetet kring konferensen, inte i första han en hotbild mot arrangemanget.

– Vi har ett förhöjt terrorhot i Sverige sedan flera år tillbaka, det är något vi beaktar i den här processen men det ligger kvar på samma nivå.

Här hittar du fler nyheter från Skåne

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt