Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 07:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/straffen-skarps-for-hot-mot-larare-och-forskare/

SVERIGE

Straffen skärps för hot mot lärare och forskare

”Hot och trakasserier som tidigare inte fick någon rättslig konsekvens ska nu få det” säger utbildningsminister Mats Persson.
Foto: Roger Turesson

Hån och aggressiva tongångar, men också regelrätta hot. Det utsätts lärare och forskare för, har DN visat.

Nu vill regeringen skärpa straffen för de som ger sig på personal som arbetar vid lärosäten.

– Det är i förlängningen ett hot mot demokratin, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Först var det polisen som fick ett förstärkt skydd. Nu följer lärare, lektorer och professorer efter. I dag lägger regeringen fram ett förslag om att stärka skyddet för dessa och andra samhällsviktiga yrkesgrupper.

Utbildningsministern menar att det nya lagförslaget är en följd av samhällsutvecklingen.

– Vi har ett tuffare, råare samhällsklimat med tydliga strömningar mot faktaresistens. Det handlar om allt från vaccinmotståndare och de som tror på elöverkänslighet, till de som ifrågasätter klimatforskningen och annan vetenskap. Det är väldigt allvarligt och hotar den akademiska friheten och ytterst vår demokrati, säger Mats Persson.

DN har gjort en enkät där mer än var fjärde forskare inom miljö och klimat svarade att de blivit ansatta av omgivningen på grund av sin forskning eller hur de uttalat sig i massmedierna. Mats Persson uppger att lagförslaget kommer ha stor effekt för dem.

– Hot och trakasserier som tidigare inte fick någon rättslig konsekvens ska nu få det. Regeringen går fram med ett straffrättsligt skydd som motsvarar det som polisen har fått.

Flera forskare uppger för DN att det inte bara är deras omgivning utan även politiker som ignorerar eller ifrågasätter etablerad vetenskap, något som utbildningsministern reagerar på.

Alla politiker i riksdagen har ett ansvar att hålla sig till kunskap och vetenskap och inte sprida den här typen av desinformation

– Jag tycker det är väldigt problematiskt att vi har riksdagsledamöter som påstår att det finns elallergi och som är klimatförnekare. Alla politiker i riksdagen har ett ansvar att hålla sig till kunskap och vetenskap och inte sprida den här typen av desinformation, säger Mats Persson.

Vad gör du själv när du möter sådana politiker?

– Understryker att det inte handlar om åsikter utan fakta och att vi kan ha olika politisk syn på hur man uppnår vissa mål, men att vi måste förhålla oss till fakta och kunskap.

Persson pekar också ut studenter och kolleger på lärosäten bland de vanligaste förövarna när det gäller att på olika sätt trakassera lärare och forskare.

Ska inte lärare och forskare tåla kritik?

– Jag har själv akademisk erfarenhet och vet att akademin bygger på ständiga diskussioner och ifrågasättande, men det får aldrig gå så långt att det blir trakasserier och hot. Då passeras en tydlig gräns där samhället måste reagera, säger Mats Persson.

Utbildningsminister Mats Persson (L).
Foto: Roger Turesson

I vår ska riksdagen rösta om lagförslaget som väntas träda i kraft 1 augusti. Utöver personal vid lärosäten omfattas även journalister, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänsten och räddningstjänsten.

Varför väljs dessa ut när andra samhällsviktiga yrkesgrupper också drabbas, exempelvis inom kollektivtrafiken?

– Det görs alltid en samlad bedömning av yrkesgrupper som utför arbete som är särskilt viktigt ur ett demokratiskt perspektiv, och där det får stora konsekvenser om vi inte gör något, säger Mats Persson.

Redan 2018 efterlyste Lärarnas Riksförbund ett ökat, straffrättsligt skydd. Varför kommer det först nu?

– Det är klart att jag hade önskat att det vore på plats tidigare men nu gör vi som ny regering det så snabbt vi kan.

Läs mer:

Miljöforskarnas oro: ”Varför ska vi finnas om ingen bryr sig om oss?”

Elva forskare om synen på klimat- och miljövetenskap

Ministern om forskarnas svar: ”Djupt oroande”