Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-16 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-12-maj-sa-hanterar-sd-rasistskandalerna/

SVERIGE

Studio DN 12 maj: Så hanterar SD rasistskandalerna

SD har uteslutit omkring 200 partimedlemmar med hänvisning till sin nolltolerans mot rasism.
SD har uteslutit omkring 200 partimedlemmar med hänvisning till sin nolltolerans mot rasism. Foto: Paul Hansen

Efter SD:s historiska uppgörelse om migrationspolitiken med L, M och KD får partiets inre liv allt större roll i svensk politik.

I Studio DN berättar Niklas Orrenius, reporter, och Ewa Stenberg, politisk kommentator, vilken betydelse de ständigt återkommande rasistskandalerna inom SD får, nu när partiet kommit in i värmen.

DN Text

Lyssna här:

Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna gick nyligen ut med att de gjort en överenskommelse om migrationspolitiken. Ewa Stenberg, vad får överenskommelsen för inverkan på svensk politik?

– Framför allt så visar den ju att det går att hitta kompromisser och samarbeta. Sverigedemokraterna har egentligen inte gjorde någon eftergift i det här, så det var inte en svår kompromiss för dem. Liberalerna visade med besked vilket lag de nu vill tillhöra och de hoppas få hjälp av moderata stödröster. De vill visa att de verkligen tror på Kristersson och kommer att göra vad som krävs för att han ska bli statsminister.

Niklas Orrenius, du har ju bevakat SD i många år och följt partiföreträdare, gräsrötter och väljare. Hur ser du på SD:s roll inom svensk politik i dag?

– Det är en nästan overklig resa de gjort. När jag började bevaka dem för ungefär 20 år sedan hade de en procent i väljarstöd och var inte bara paria i politiken, utan i hela samhället. När Jimmie Åkesson tog över partiet 2005 försökte han göra partiet rumsrent. De kom in i riksdagen 2010 och har gradvis knaprat sig närmare makten. Och nu är de en kraft som väldigt mycket i svensk politik kretsar kring.

Samtidigt fortsätter den ström av avslöjanden om SD-företrädare som uttalat sig rasistiskt och därför uteslutits. SD har ju en uppmärksammad nolltoleranspolicy mot rasistiska uttalanden. Hur tillämpas den?

– Den är ju lite svår att förstå som utomstående och det var det vi ville undersöka med vårt reportage. Policyn har funnits sedan 2012 då Jimmie Åkesson gick ut med ett brev till partivänner där han skrev att ”inom vårt parti har vi ingen tolerans för personer som uttrycker sig rasistiskt eller extremistiskt”. Sedan dess har de uteslutit 200 personer, ofta personer långt ned i partihierarkin, medan företrädare högre upp som uttryckt sig grovt, inte ens utreds, säger Niklas Orrenius.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

SD:s ”islamexpert” uppskattades i många år – nu vill partiledningen kicka honom

Löfven: ”Debatten tydliggör skiljelinjen i svensk politik”

M, KD och L lägger fram migrationsförslag med SD

Ämnen i artikeln

DN podcast
Nationalism
Islam
Islamofobi
Rasism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt