Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-14-oktober-hur-kan-en-skola-bara-byta-sprak-pa-undervisningen/

SVERIGE

Studio DN 14 oktober: Hur kan en skola bara byta språk på undervisningen?

Dibber International-skolan i Sollentuna
Foto: Beatrice Lundborg

DN avslöjade att grundskolan Dibber international Sollentuna började undervisa på engelska utan att ha tillstånd från Skolinspektionen – något som nu lett till att utbildningsnämnden agerat. Reportern Peter Letmark berättar i Studio DN om språkbytet som väckt starka reaktioner.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Hotar undervisning på engelska det svenska språket?
0:00 / 16:09

Vilka reaktioner har du fått från föräldrarna?

– De berättar om hur barnen kom hem och grät efter skolan och hur de förlorade sitt självförtroende. Det var inte bara att de inte kunde prata med sina lärare på svenska, utan de fick inte ens prata med varandra på svenska. De blev rejält knäckta. Föräldrarna tyckte också att det var konstigt att de ska lära sig engelska från personer som har en stark brytning och inte har engelska som modersmål.

Hur kunde det vara möjligt att genomföra en sådan här förändring utan tillstånd?

– Det är ganska löst regelverk i Sverige. Det är klart man måste ha tillstånd, men här visade det sig att man kunde dra igång utan att ha ett tillstånd. Det var först när föräldrarna reagerade och de anmälde skolan till Skolinspektionen som de lämnade in en ansökan om att få undervisa på engelska. Men de har fortfarande inte något tillstånd att undervisa i engelska.

Får verkligen all undervisning vara på engelska i en svensk skola?

– Nej, det är därför man ska söka tillstånd. I den tillståndsansökan får man ange och förklara för Skolinspektionen hur man har tänkt att undervisningen på engelska ska gå till. När det gäller så här små barn får man absolut inte ha 100 procent undervisning på engelska. De flesta samhällsorienterade ämnena brukar man ha på svenska eftersom det krävs för att klara av läroplanen och kunskapsmålen i den svenska skolan.

Vilka är Dibber?

– Dibber är en av de största skolhuvudmännen i Norge – en privat skolkoncern som i Sverige har 14 grundskolor och 75 förskolor. Det är en jätteaktör. Det som slår en här är hur en sådan stor aktör kan agera så naivt. De borde naturligtvis känna till reglerna för den svenska skolan, innan de sätter igång en sådan här satsning. För de gjorde ju precis allt fel.

Engelskan blir allt viktigare för en världsmedborgare – men vad händer med svenskan när engelskan tar över allt mer?

– Det som diskuteras om kvalitén i den svenska skolan handlar framför allt om det svenska språket. Det är svenskan som är grunden för fördjupningen i ämnena och förståelsen för det svenska samhället och de ämnen som man läser fördjupas ju med hjälp av språk. Att då välja att sitt barn ska läsa engelska när vi vet att det finns så stora problem med det svenska språket i den svenska skolan är lite tveksamt. Det kommer rapporter hela tiden om läsförståelse och skrivförståelse, säger Peter Letmark.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Hotar undervisning på engelska det svenska språket?
0:00 / 16:09

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här

Läs artiklarna av Peter Letmark:

Elever i chock efter sommarlovet - lärarna pratade bara engelska

Ministern: Svenskan ska ha en stark ställning i skolan

Elever om engelska i skolan: Svenska är svårare än man tror

Skolans ledning krävs på svar om engelsk undervisning