Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-16-september-ar-jag-immun-och-hur-vet-jag-om-jag-har-t-celler/

SVERIGE

Studio DN 16 september: Är jag immun – och hur vet jag om jag har T-celler?

Amina Manzoor

Hur fungerar immuniteten mot covid-19 och vilken roll spelar t-cellerna? DN:s medicinreporter Amina Manzoor svara på frågor i dagens Studio DN

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så fungerar T-cellsimmunitet mot covid-19
0:00 / 15:52

Vad är T-celler?

– T-celler är en del av immunförsvaret. Det är en typ av vita blodkroppar som känner igen och dödar virusinfekterade celler.

T-cellsimmunitet har fått ganska stor uppmärksamhet och många började hoppas på något annat än antikroppar – ska man fortsätta med det?

– Har man ett negativt antikroppstest ska man inte räkna med att man har T-celler. Om man inte haft ett positivt PCR-test någon gång. Men man kan inte vara säker på det. Det här är ganska komplicerat, för att antikroppar och T-celler hänger ihop. Det kan vara så att personer har väldigt låga nivåer av antikroppar som gör att de inte går att mäta, för att alla de här testerna kanske inte kan fånga upp alla nivåer.

Kan man testa sin T-cellsimmunitet i dag?

– Nej, det här är avancerad labbforskning som kräver labbanalyser. Det här görs i studier och jag tycker verkligen att man ska gå vidare på det här. Forskarna teoretiserande att det skulle vara dubbelt så många som hade en viss immunitet mot det nya coronaviruset. Men det har också motsagts av senare studier.

– Vi vet inte riktigt hur många som utvecklar bara T-celler. Men det kan ju vara så att de faktiskt har väldigt låga nivåer av antikroppar.

Man hör folk tala om blodgrupper som ett slags adelsmärke – att speciellt blodgruppen 0 skulle vara extra fint att ha. Ligger det någonting i det?

– Det här såg man tidigt. Det kom en studie från Kina som sa att människor som hade blodgrupp 0 hade mycket lägre risk att bli svårt sjuka eller läggas in på sjukhus. Det såg man av en slump. Sedan har man gjort en del andra studier efter, där man hittat att den här minskade risken är extremt liten. Så har man blodgrupp 0 ska man inte på något sätt tro att man är immun. Det är försvinnande liten på individnivå.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Så fungerar T-cellsimmunitet mot covid-19
0:00 / 15:52

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt