Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-19-augusti-sa-forandrar-kaoset-i-afghanistan-svensk-politik/

SVENSK POLITIK

Studio DN 19 augusti: Så förändrar kaoset i Afghanistan svensk politik

Utrikesminister Ann Linde (S) håller presskonferens om situationen i Afghanistan.
Foto: Anders Wiklund/TT

Ensamkommande ungdomar, svenskt biståndsarbete och militära utlandsinsatser – talibanernas maktövertagande i Afghanistan påverkar Sverige på många sätt.

I Studio DN reder DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg ut hur det nya läget förändrar svensk politik.

DN Text
STUDIO DN  
Så förändrar kaoset i Afghanistan svensk politik
0:00 / 17:28

Afghanistan är det land som sedan 2013 får mest svenskt bistånd. Men som utrikesminister Ann Linde twittrat så tänker man ”inte ge en spänn till talibanerna”.

Vad får det beslutet för konsekvenser?

– Det bistånd som har gått till afghanska staten, till regeringsorgan och så vidare, kommer att dras tillbaka om man följer det här. Det som kommer att bli kvar handlar om katastrofbistånd, humanitärt bistånd för att hjälpa människor i nöd på flykt som har drabbats, naturkatastrofer eller svält. Och så fortsätter biståndet till Svenska Afghanistankommittén, som har verkat i Afghanistan ända sedan den sovjetiska ockupationen. De var där förra gången talibanerna hade makten, och drev sina skolor och sjukvårdskliniker. Organisationen är väldigt känd. Folk vet vad det är och vad de gör och de kommer anstränga sig till sitt yttersta för att kunna fortsätta sin verksamhet, säger Ewa Stenberg i Studio DN.

I avsnittet får du också reda på hur det ligger till med afghanska lokalanställdas möjlighet att komma till Sverige och hur läget i Afghanistan påverkar svensk säkerhets- och migrationspolitik.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Så förändrar kaoset i Afghanistan svensk politik
0:00 / 17:28

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Fiaskot i Afghanistan kommer att förändra svensk politik

Bilderna från Kabuls flygplats som ger skräcken ett ansikte

Ylva Johansson uppmanar EU-länderna att ta emot fler flyktingar

Ämnen i artikeln

Afghanistan
Bistånd
Ann Linde
DN podcast
Talibanerna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt