Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-19-maj-vildsvinen-hot-eller-mojlighet/

SVERIGE

Studio DN 19 maj: Vildsvinen – hot eller möjlighet?

Vildsvinen blir allt fler i Sverige.
Foto: Nicklas Thegerström

Vildsvinen ökar explosionsartat i Sverige. Hur påverkar det naturen och vad betyder det för oss människor? I Studio DN berättar reporter Annika Carlsson om ett tidigare utrotat djur som är tillbaka med besked.

DN Text

Lyssna här:

Hur ser vildsvinets historik i Sverige ut?

– Den är lång, de kom hit för tusentals år sedan. De utrotades på 1600-talet och i flera omgångar därefter. Den stam vi har nu tog fart på 1970-talet då några rymde i Sörmland. På den tiden fanns 50-75 vildsvin i Sverige och i dag är de omkring 300.000.

Vad får det för konsekvenser?

– De som är mest ledsna är ju bönderna. Vildsvinen får enorma konsekvenser för dem ekonomiskt. Deras skördar blir förstörda, markerna blir uppbökade och verktyg förstörs.

Du har intervjuat Eva-Britt Karlsson som för ett par år sedan attackerades av ett vildsvin. Hur beskriver hon sin upplevelse?

– Hon gick på kvällspromenad med sin hund hemma i Fagersta och såg omkullvälta soptunnor. Eftersom hon anade att det var vildsvin som vittrat efter mat, vände hon om. Då kände hon att någon tittade på henne. Plötsligt sprang ett vildsvin på henne så att hon föll omkull, blev biten i benet och stucken av vildsvinets betar som trängde in i Eva-Britts vad. Hon återhämtade sig efter stelkrampsspruta och sjukhusvård. Men trots upplevelsen, är hon inte är rädd för vildsvin.

Hur märks Sveriges 300.000 vildsvin i samhället i dag?

– Vi har fått en ny marknad för jägarna, de har fått nytt vilt att jaga och markägare som kan sälja jakträtter tjänar pengar. Men en annan nackdel med den ökade vildsvinsstammen är att det blir fler trafikolyckor. Förra året var det över 7.200 trafikolyckor med vildsvin och olyckorna ökar stadigt i takt med att vildsvinen blir fler.

Vilka insatser finns för att komma åt vildsvinsproblemet?

– Det som är mest aktuellt nu är en proposition från regeringen som snart tas upp i riksdagen. Där man vill ändra jaktlagen så att länsstyrelserna i vissa fall ska kunna begränsa utfodring av vildsvin som utförs för att locka till sig och jaga dem. Syftet är att förhindra stora skador på egendom, men man vill också komma åt trafikolyckorna som ökar med vildsvin.

Vilka möjligheter finns med fler vildsvin? Hur kan vi dra nytta av stammens ökande antal?

– Köttet är mer klimatsmart än nötkött, vilket Livsmedelsverket håller fram. Om vi äter mer vildsvin, skjuter vi av fler och får samtidigt mat som inte har så stor påfrestning på naturen eftersom vildsvinen lever vilt och inte släpper ut metangas som idisslande djur gör.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

LRF
DN podcast
Skogsmark
Jordbruk
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt