Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-22-februari-viktigt-att-rikta-ljuset-mot-fall-av-adoption-dar-brott-har-begatts/

Sverige

Studio DN 22 februari: ”Viktigt att rikta ljuset mot fall av adoption där brott har begåtts”

Sofia Wilf Persson kom som tvååring till Sverige från Etiopien. Hon vet mycket lite som sina biologiska föräldrar, men har fått höra att de fått löften om att hon skulle komma tillbaka. Hon är en av många adopterade som DN talat med.
Sofia Wilf Persson kom som tvååring till Sverige från Etiopien. Hon vet mycket lite som sina biologiska föräldrar, men har fått höra att de fått löften om att hon skulle komma tillbaka. Hon är en av många adopterade som DN talat med. Foto: Alexander Mahmoud

DN har rapporterat om barn som har stulits från sina mammor har sålts och adopterats till Sverige. I en serie reportage avslöjar DN:s reportrar hur bristande kontroll över var barn egentligen kommer ifrån, och varför de egentligen lämnats bort, fått livsavgörande konsekvenser för tusentals personer.

I Studio DN berättar reportagechef Matilda E Hanson om arbetet bakom artiklarna.

DN Text

Lyssna här:

Hur började den här granskningen?

– Patrik Lundberg, som började på Dagens Nyheter för två månader sedan, har under lång tid intresserat sig för ämnet och haft kontakt med många adopterade. Vi började prata om att det finns saker som behövde granskas. Det är viktigt att säga att finns etiska adoptioner, men det vi tyckte var viktigt att rikta ljuset mot är de fall där det har begåtts brott mot barn och mot biologiska föräldrar.

Hur gick ni vidare?

– Vi har läst tusentals dokument, och begärt ut handlingar från myndigheter, departement och ambassader. Vi har läst adoptionsförmedlingarnas egna berättelser och läst tusentals artiklar om adoptioner till Sverige. Därefter har vi gjort vanligt journalistiskt fotarbete - vi har talat med källor, haft bakgrundssamtal och läst dokument. Vi har lagt ett pussel kring vad som faktiskt har hänt.

Många som adopterar barn är ofrivilligt barnlösa, andra kanske hoppas på att hjälpa barn som har det svårt. Det är starka känslor inblandade här, något som också går att utnyttja. Vad vet vi om vem som tjänar pengar på detta?

– Det är väldigt svårt att säga. Vi har läst den chilenska parlamentariska utredningen och i den står det tydligt att det finns ett vinstintresse i detta, men också att det finns en ideologisk vilja att rädda barn från fattiga områden. Väldigt många av de uppemot tusen som har rapporterats från Chile uppges vara mapuche, en ursprungsbefolkning i Chile som levt i otrolig misär och fattigdom. Det finns till exempel socialarbetare som har känt att de har gjort en god gärning när de har tagit med barnen från den här miljön och flugit dem till Sverige, där de har levt i under lugna och trygga förhållanden.

Detta är livsavgörande för många individer, men kan även få konsekvenser för organisationer och politiska beslutsfattare. För reportrarna, och för dig som redaktör, hur ser fortsättningen ut nu när de första delarna är publicerade?

– Tre reportrar har jobbat med detta, Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud. Vi har redan fått otroligt många tips, och vi har en rad avslöjanden som vi planerar att publicera till exempel kring enskilda länder. Vi har också tittat på hur reserapporterna för den myndighet som ska granska detta ser ut, och vad myndigheten själv har kommit fram till.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Ämnen i artikeln

Adoption
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt