Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-22-mars-rattegangen-i-fallet-med-kulturell-svimning/

SVERIGE

Studio DN 22 mars: Rättegången i fallet med ”kulturell svimning”

Diskrimineringsombudsmannen med Björn Olof Bräutigam och Martin Mörk företräder änkan till mannen som påstods ”spela medvetslös”.
Diskrimineringsombudsmannen med Björn Olof Bräutigam och Martin Mörk företräder änkan till mannen som påstods ”spela medvetslös”. Foto: Kristina Hedberg

Ambulanspersonalen skriver att den 32-årige läkaren ”spelar medvetslös” och noterar även ”kulturell svimning?”. Sanningen är att mannen fått en kraftig hjärnblödning, och när han kommer till akuten får han vänta i 90 minuter på vård.

I Studio DN berättar reporter Kristina Hedberg om hur det dramatiska dygnet i slutet av 2017 nu lett till ett ovanligt mål om diskriminering i Göteborgs tingsrätt.

DN Text

Lyssna här:

Du följer rättegången och har träffat båda parterna. Är de ense om att det som står i ambulansens journal kan ha påverkat den vård mannen fick?

– Nej, regionen anser att mannen fått rätt vård. Det som regionen kallar de ”olämpliga formuleringarna” hittar man i en ambulansjournal som upprättades i samband med att mannen hämtades i hemmet. Där står att personen ”spelar medvetslös” och ”kulturell svimning?” är också en notering som görs. De här två formuleringarna står i centrum för processen i Göteborg och alla tar avstånd från dem, även personen som skrivit dem. Men nästan allt annat är parterna oense om.

Det här rättsfallet handlar alltså om en svart, muslimsk familj i Göteborg – hur har rättegången varit hittills?

– Det mesta har varit extremt torrt och sakligt. Det har handlat mycket om styrdokument och rutiner. Diskrimineringsombudsmannen, DO, hävdar att noteringarna i journalen och det som började i hemmet när personen misstänktes ”spela medvetslös” fick till konsekvens att vården sedan inte heller tog situationen på det allvar som man borde ha gjort. Men parterna är oense om allt. Därför går man igenom nästan allt i minsta detalj. Sedan har det också varit mer känsligt, när uppspelningen gjordes av larmsamtalet som hustrun, numera änkan, ringde till SOS alarm. Då fick vi inte vara med. Förhöret med ambulanssjuksköterskan blev också spänt och laddat på många sätt.

Hur uppfattade änkan situationen?

– Hon har sagt att från det att ambulanspersonalen kliver in i lägenheten så uppfattar hon det som att ingen lyssnar på henne, att hon inte är värd att tas på allvar. Hon talar perfekt svenska, är utbildad och hennes man var själv läkare. Det finns inga andra kriterier som skulle göra att de inte tas på allvar i en sån här akut medicinsk situation än, tycker hon, att de båda två bar muslimska traditionella kläder och hade en annan hudfärg än personalen som kom till lägenheten.

Vad gör det här ärendet så speciellt?

– Att det finns nedtecknat en formulering som handlar om kultur. DO hävdar att livsavgörande akut vård försenades på grund av diskriminering. Regionen hävdar att det inte har påverkat den vård som mannen i det här fallet har fått. Vi ska också säga att målet inte är riktat mot en person, det är riktat mot en organisation. DO vill ge upprättelse åt de personer de anser har diskriminerats – mannen och hans hustru – och straff åt den som har diskriminerat. Det ska bli intressant att följa hur det går.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

”Kulturell svimning” var hjärnblödning – i dag inleds rättegången

Änkan och ambulanssjuksköterskan möttes i rätten: ”Jag menade inget ont”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt