Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-23-december-sa-bidrog-gejming-och-radikalisering-till-skolattacken-i-eslov/

SVERIGE

Studio DN 23 december: Så bidrog gejming och radikalisering till skolattacken i Eslöv

Polisen samlar bevis efter skolattacken i Eslöv i augusti 2021.
Foto: Anders Hansson

Sluten ungdomsvård i två och ett halvt år – det blev domen mot den 15-årige pojke som utförde skolattacken i Eslöv i augusti 2021. Han dömdes bland annat för försök till mord på en lärare i skolan, och för nio fall av grovt olaga hot. Enligt tingsrätten var brottet så allvarligt att om pojken varit över 21 år, hade han fått livstids fängelse.

DN-reportrarna Åsa Erlandsson och Hugo Ewald berättar i Studio DN om den unge gärningsmannens motiv, om gejmingkulturens betydelse i hans liv och hur en av spelkompisarna försökte stoppa skolattacken.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så bidrog gejming och radikalisering till skolattacken i Eslöv
0:00 / 31:00

Åsa Erlandsson, du har ju bevakat skolattacker länge och dessutom skrivit en bok om fallet i Trollhättan, som du också vann Stora Journalistpriset 2017 för.
Fallet i Eslöv handlar alltså om en 15-åring som gått till attack mot en lärare och hotat elever och polis på Källebergsskolan i augusti 2021.
Vad vet vi om hur det gick till?

– Det är tidigt torsdagmorgonen den 19 augusti som en 15-årig elev på skolan går upp hemma i sitt hus, där mamma och pappa och syskon finns. Han packar ner sin bisarra uniform som han har satt ihop själv, någon slags militärliknande, nynazistisk uniform. Han packar också ner knivar och vapenreplikor och beger sig iväg till skolan. Utanför skolan så stannar han i en liten omklädningshytt på fotbollsplanen och byter om. Och så slår han också i gång en kamera på sin militärhjälm, för han ska livesända sitt dåd. Sedan sätter han på musik som han har valt ut noga i förväg och marscherar in på skolan och inleder sitt dåd. Hemma i pojkrummet har han lämnat något som liknar ett manifest, där han förklarar sitt agg mot muslimer, hbtq-rörelsen och hans avsikt är att döda så många som möjligt på skolan. Så han marscherar in där och får syn på en av sina lärare som säger någon kommentar om att ”här var det full mundering”, han förstår såklart inte vad som är på väg att hända. 15-åringen hugger honom med en lång dubbeleggad kniv, så allvarligt att läraren skadas livshotande. Elever och personal flyr i panik. Vissa gömmer sig och försöker barrikadera sig i klassrum, andra hoppar ut genom fönstren. Så kommer polisen till skolan och jagar 15-åringen, som sprungit ut ur skolan. De möts på en liten bro där polisen gång på gång beordrar 15-åringen att lägga ifrån sig vapnet. Men han gör inte det, utan riktar upp ett eget vapen mot polisen som då skjuter varningsskott, säger Åsa Erlandsson i Studio DN.

Hugo Ewald, du har sociala medier och gejming som specialområde. Gejming är alltså spelkulturen där man spelar digitala tv- och datorspel via en tv-spelskonsol eller en dator. När det gäller 15-åringen i Eslöv, vilken roll hade gejming i hans tillvaro?

– Han spelade uppenbarligen väldigt mycket, och framför allt var han också engagerad i gejmingkulturen. Han hängde, och befann sig, på internetforum och chatttjänster som Dischord som är inriktade på specifika spel. Dischord och de personerna han umgicks med där, tycks ha haft ett visst inflytande på honom. Både positivt i meningen att han har fått vänner, som i sin tur då försökte stoppa honom, men också genom att han kommit i kontakt med högerextrema budskap, säger Hugo Ewald.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om skolattacken i Eslöv och andra liknande fall, om högerextrem radikalisering inom gejmingkulturen och hur 15-åringens vän försökte larma om attacken.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Så bidrog gejming och radikalisering till skolattacken i Eslöv
0:00 / 31:00

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Två år och sex månaders sluten ungdomsvård efter skolattacken i Eslöv

Vännen på nätet försökte stoppa 15-åringen från att utföra skolattacken

Rättegången om skolattacken i Eslöv inledd – ”Ett vansinnigt dåd”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Eslöv
Skolan
Rasism
Islamofobi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt